Punkband TRAMHAUS neemt videoclip op in ‘verwaarloosd’ Wielewaal

Met het nummer ‘Make It Happen’ richt TRAMHAUS een kritische blik op hoe er wordt omgegaan met de bewoners van Wielewaal. De wijk dreigt te worden platgelegd voor de bouw van woningen voor hoge- en middeninkomens. Dat vindt TRAMHAUS niet kunnen.

‘Rotterdam. Make It Happen’ is de slogan van de stad en daarom tevens de titel van het nummer. De marketingzin komt van Rotterdam Partners, die de stad vooruit willen helpen. “Wij geven mensen, organisaties en verhalen een nadrukkelijke rol in de promotie van Rotterdam”, staat er op hun site. En dus vindt TRAMHAUS de leus absurd, kijkende naar de huidige woningmarkt. Voor hen is het een marketingstrategie die schuurt met de gedachtegoed van de Rotterdammer. De bewoners van Wielewaal voelen zich ongehoord.

Het slopen van een wijk past niet binnen TRAMHAUS’ idee van het vooruithelpen van Rotterdam. Daarom trokken de muzikanten samen met clipregisseur Thomas Foster richting de Wielewaal om de wijk in al haar glorie vast te leggen. Een statement tegen het bouwen van rijke buurten ten koste van arbeiderswijken. ‘De stad vooruit brengen’ kan volgens TRAMHAUS ook zonder de Rotterdammer uit zijn wijk te verdrijven.

Bekijk hier de videoclip:

In de serie Ik Hoor Rotterdam duiken we met TRAMHAUS in de post-punkscene in Rotterdam en kijken we hoe het staat met de huidige bandjescultuur. Bekijk hier de aflevering.

Kijk hier alle afleveringen van Ik Hoor Rotterdam.