Muzikaal feest ‘Afri Opens Up’ strijkt zaterdag weer neer in de Afrikaanderwijk

Afri Opens Up wordt op zaterdag 27 augustus weer gehouden in Feijenoord! Het festival wil bezoekers kennis laten maken met de wijk en haar creatieve bewoners en ondernemers op een muzikale, theatrale en kunstzinnige manier.

Dit jaar kunnen de bezoekers genieten van muziek, dans en kunst op maar liefst vijftien verschillende locaties in de wijk van 12.00 tot 17.00 uur. Bij het Theehuis in het Afrikaanderpark tot aan galerie Niffo aan de Pretorialaan. Van Draaiende Derwisjen en Hindoestaanse tempeldans tot aan Hollandse covers en vrolijke Surinaamse klanken. Overal en op elke manier is het feest in de wijk.

“Het idee is bij mij en mijn partner ontstaan toen Rotterdam drie jaar geleden het Eurovisie Songfestival toegewezen kreeg. We wilden graag, ter ere van het songfestival, een feest geven voor de bewoners van zuid”, vertelt Jeanette, één van de initiatiefnemers van Afri Opens Up. “Het songfestival was namelijk vrij duur om te bezoeken en dat maakte het niet toegankelijk voor alle Rotterdammers. Wij vonden dat zonde, dus kwamen wij op het idee van een laagdrempelig festival voor én door wijkbewoners.”

Het festival is inmiddels losgekoppeld van het Eurovisie Songfestival, maar vindt zaterdag met evenveel muziek, kunst en cultuur plaats. “Het is niet alleen het songfestival dat een duur muzikaal evenement is. Bijna alle grote evenementen hebben dure entreetickets en zijn dus niet voor iedereen toegankelijk. Dat is Afri Opens Up wél.”

Speciaal kunstwerk
Tijdens de eerste editie in 2021, die tegelijk plaatsvond met het Eurovisie Songfestival, werd er een bijzonder kunstwerk ontworpen. Maar liefst 22 ondernemers en creatievelingen uit de wijk werden onder leiding van art consultant Lonneke de la Mar en fotograaf Hans Luijt voor eeuwig vastgelegd op de foto met een quote. Over de onthulling van het kunstwerk maakten wij vorig jaar een reportage.