Mysterieuze bestelbusjes staan nog steeds in Coolhaven

De witte bestelbusjes van Mokum Express, die al sinds januari op de parkeerplaats bij De Machinist staan, staan daar nog altijd. De eigenaar van de busjes verzekerde ons in januari nog dat de busjes begin februari een andere plek zouden krijgen, maar dat is dus nog altijd niet gebeurd.

Onze verslaggever Bas ging enkele weken geleden op onderzoek uit en kwam erachter dat de busjes van koeriersbedrijf Mokum Express zijn. De eigenaar van het bedrijf legde hem destijds telefonisch uit dat de busjes daar opgeslagen staan ter bescherming. Volgens hem werden de busjes op andere plekken regelmatig beklad met antisemitische teksten en op de parkeerplaats in de Coolhaven gebeurt dat niet.

Daarnaast zei de eigenaar dat de busjes snel een nieuwe plek zouden krijgen. Inmiddels zijn we een maand verder en de busjes staan nog altijd op dezelfde parkeerplaats. Bovendien zien omwonenden telkens auto’s heen en weer rijden, naar de busjes toe en weer terug. Daarom belden wij nogmaals met de eigenaar.

Deze keer ging het telefoongesprek echter niet zonder slag of stoot, want de eigenaar was plotseling onbereikbaar. Toen we de eigenaar met een omweg toch te pakken kregen, werd hij boos. “Jullie hebben mij nooit toestemming gevraagd om hier te filmen”, zei hij. “Leugenaars!” Bovendien wil hij niet meer door ons gebeld worden en moeten wij ‘opdonderstralen’.

Parkeerkosten
De kosten voor het gebruik van de parkeerplaats lopen overigens hoog op voor de beste man. De parkeerplaats is een zone 2-parkeerplek, wat inhoudt dat de parkeerkosten 2,50 per uur kosten van maandag tot zaterdag op negen tot vijf. Dit kan aardig hoog oplopen voor de zestien busjes die er staan. Zeker omdat de auto’s inmiddels al zo’n zeven weken geparkeerd staan.

Buurtbewoners storen zich al weken aan de busjes; ze houden immers al een hele tijd een deel van het parkeerterrein bezet. Een anonieme buurtbewoner vermoedt dat het bedrijf failliet is. “Ze hebben al heel veel boetes gekregen, maar van een kale kip kun je niet plukken.” Dat vermoeden blijkt te kloppen. Volgens de website curatoren.nl is Mokum Express op 25 februari failliet verklaard in de rechtbank.

Reactie wijkagent en Stadsbeheer
OPEN Rotterdam heeft de wijkagent om een reactie gevraagd, maar hij is na meerdere pogingen niet bereikbaar. Stadsbeheer reageerde wel, maar zegt zich niet met de zaak bezig te houden. “Maar als ze hun bekeuringen niet betalen, wordt er uiteindelijk beslag gelegd op de busjes”, vertelt een woordvoerder. Maar wat er nu met de busjes gaat gebeuren, is vooralsnog een mysterie.

Bekijk het verslag van onze verslaggever Bas over de busjes van een paar weken geleden hieronder terug.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat