Na herinrichting wordt Hofplein ‘feestje voor voetgangers’

Juurlink + Geluk

Het voorlopige ontwerp van de aanstaande nieuwe inrichting van het Hofplein ligt klaar. Gemeente Rotterdam publiceert woensdag 20 januari de plannen om het plein om te bouwen naar een groen stadspark. De daadwerkelijke herinrichting gaat in 2023 van start.

Het Hofplein moet naar het ontwerp van architectenbureau Juurlink+Geluk een plek worden van ‘Zuid-Franse allure’, ‘groen en dynamisch’, ‘met een hoge verblijfskwaliteit’. Auto’s worden van het plein geweerd, ruim 160 bomen moeten ruimte bieden voor vergrootte biodiversiteit en waterbergingen vangen regenwater op voor de bewatering van het groen. Door het weren van de auto’s en het verlagen van de maximumsnelheid om omliggende wegen moet het plein een ‘feestje voor voetgangers’ worden. Ook met het Hofplein een plek worden voor kleinschalige culturele evenementen, zoals concerten, poppentheater of andere kunst.

OPEN horticultureel verslaggever Gina Kranendonk gaat in Rotterdamse Groenmakers op pad in het groen van Rotterdam. Hergebruik van oude stadsbomen, zwemmen in de Hofpleinfontein; Gina is fan van de plannen voor de herinrichting van het Hofplein. In april 2021 duikt ze in het ontwerp van architectenbureau Juurlink+Geluk

Tot woensdag 2 maart 2022 kunnen Rotterdammers het plan inzien en reageren op het voorlopige ontwerp voor het Hofpleinpark. Ook kunnen stadsbewoners aansluiten bij een online Fonteingesprek op donderdag 10 februari van 19:30u tot 20:30u. Aanmelden voor het gesprek kan hier.

De herinrichting van het Hofplein is onderdeel van Stadsprojecten Rotterdam. Een aantal projecten gericht op vergroening van de stad. Zo liggen er onder andere plannen voor een Park Maashaven, Hofbogenpark, Getijdenpark Feijenoord, de herinrichting van het Schouwburgplein.

Foto: Juurlink + Geluk