Afgelopen zaterdag 14 mei was het 82 jaar geleden dat Rotterdam is gebombardeerd in de Tweede Wereldoorlog. In Laurenskerk zijn de namen en leeftijden van 800 slachtoffers voorgelezen door oud-burgemeester Ivo Opstelten. Een extra bijzonder moment omdat dit jaar voor het eerst, dankzij onderzoek van het Stadsarchief Rotterdam samen met stichting Voorouder, alle namen van de slachtoffers bij ons bekend zijn.
Stichting Voorouder en Stadsarchief Rotterdam hebben gedurende het afgelopen jaar een groot onderzoek gedaan naar de namen van de slachtoffers van het grote bombardement op onze stad van 14 mei 1940. Dat onderzoek resulteerde in een lijst met 1300 namen van slachtoffers die voor het onderzoek nog volledig anoniem waren.
Alle namen
Tijdens de herdenkingsplechtigheid op 14 mei, 82 jaar na het bombardement, zijn in de Laurenskerk de namen en leeftijden van 800 van de slachtoffers opgelezen. Dit werd onder andere gedaan door de dominee van de kerk Harold Schorren en oud-burgemeester Ivo Opstelten.
Het idee voor het onderzoek kwam voort uit een interreligieuze dienst waarbij kinderen kaarsen aanstaken en de namen van overleden leeftijdsgenootjes voorlazen. “Daar is het stadsarchief toen mee begonnen [het opzoeken van de namen] en op grond daarvan dacht men: ‘Hey, we moeten eigenlijk eens aan het werk om al die namen bij elkaar te krijgen’” aldus Harold.
Ook Ivo Opstelten nam zoals gezegd het voorlezen van een aantal namen van slachtoffers voor zijn rekening. “Mijn gedachten gaan uit naar de nabestaanden, voor wie het zo belangrijk is om te weten wat er met hun voorouders is gebeurd. Ik vind het echt een prachtig initiatief.”