Nationaal herdenkingsjaar slavernij: zo kan jij vieren en herdenken in Rotterdam

Met zicht op de viering van 150 jaar afschaffing van de slavernij op 1 juli zet OPEN voor jou op een rijtje wat er allemaal te doen is in de stad op het gebied van slavernij/koloniaal verleden.

Free Heri Heri For All
Tijdens Free Heri Heri For All worden jaarlijks duizenden gratis heri heri maaltijden weggegeven in heel Nederland, dit zijn ook wel Surinaamse eenpansgerechten. Om de 150 jaar afschaffing van de trans-Atlantische slavernij te herdenken en te vieren hebben dit jaar meer dan tachtig partners zich aangesloten bij dit evenement en zijn er meer dan honderd afhaallocaties beschikbaar, waardoor het bereik van Free Heri Heri For All nog groter is dan de voorgaande jaren. Daarnaast worden er dit jaar zevenduizend heri heri maaltijden bereid door zestien verschillende topchefs met Afro-Caribische en Surinaams roots.

Journalist Nikole Hannah-Jones te gast bij het Rotterdamse platform voor stadscultuur
Op donderdag 29 juni is journalist Nikole Hannah-Jones te gast bij het Rotterdamse platform voor stadscultuur voor een lezing over ‘The 1619 Project’, een van de meest spraakmakende journalistieke projecten van de afgelopen jaren. The 1619 Project, dat in 2019 werd gepubliceerd door The New York Times Magazine, is een bekroonde journalistieke reeks die als doel heeft om de geschiedenis van de VS te herdefiniëren met de slavernij als centraal perspectief. De titel van het project refereert aan het jaar waarin de eerste Afrikaanse slaven in Noord-Amerika arriveerden.

Hannah-Jones kreeg er de Pulitzerprijs voor en werd in 2021 door Time Magazine uitgeroepen tot een van de honderd meest invloedrijke mensen ter wereld.

Verhalen van de stad
Wil jij je verdiepen in de verhalen van Rotterdam en de stad beter leren kennen? Begin dan je verkenning bij de bibliotheek! Mocht je nieuwsgierig zijn en willen begrijpen waarom Rotterdam is zoals hij is, dan moet je het verleden kennen. Het koloniaal en slavernijverleden is hiervan onderdeel. Onder de titel Verhalen van de stad vind je bij Bibliotheek Rotterdam een activiteitenprogramma en een extra collectie rondom het koloniaal- en slavernijverleden.

Lezing over het slavernijverleden van Suriname en Nederland
Op woensdag 21 juni om 19:00 uur vindt in de Centrale Bibliotheek Rotterdam een lezing plaats van schrijver en historicus Cynthia Mcleod over de slavernij in Suriname. In haar lezing behandeld ze expliciet hoe en waarom de slavernij is ontstaan.

Keti Koti Festival
Tijdens Keti Koti herdenkt en viert de samenleving de afschaffing van de slavernij in Nederland en Suriname. Op 30 juni is de herdenking en op 1 juli het bevrijdingsfeest, dat gevierd wordt met het Keti Koti Festival. Op 1 juli 1863 werd de Emancipatiewet ingevoerd en werd de slavernij in Suriname en op de Nederlandse Antillen afgeschaft. Keti Koti betekent letterlijk Ketenen Gebroken en het is écht Rotterdams erfgoed. In Rotterdam staat het monument ter herdenking van de slavernij aan de Lloydkade. Dit is de plek waar schepen van de Rotterdamse slavenhandelsmaatschappij Coopstad en Rochussen vertrokken naar Afrika.