Natuurfilms over water kijken in hartje Rotterdam

Rotterdammers starten petitie voor Cinerama: ‘Zijn ze gek geworden?’

Komende week start de zevende editie van het Wildlife Film Festival Rotterdam (WFFR). Van 26 tot en met 31 oktober kun je in Cinerama natuurfilms kijken. Er is ook een serieuze noot verbonden aan het festival: deze keer staat het namelijk volledig in het teken van water.

“Sla de kranten open en het gaat steeds vaker over water. De berichten gaan niet alleen over onze prachtige rivieren en oceanen waarin steeds meer leven wordt ontdekt, maar ook steeds vaker over overstromingen. Ook een gebrek aan schoon drinkwater, droogte en waterschaarste zijn aan de orde van de dag. Urgente en actuele thema’s waar we tijdens deze editie van het festival ruim aandacht aan geven.” Zegt WFFR-directeur Raymond Lagerwaard hierover.

Zeespiegel
Voor Rotterdam is water al jarenlang een groot thema. Zonder dijken zou Rotterdam namelijk helemaal niet bewoonbaar zijn. Kunstenaar Daan Roosegaarde liet dit in 2018 zien door met lampen te visualiseren waar het water zou staan als we onszelf niet tegen de zee zouden beschermen. In het stadscentrum ligt zelfs het laagste, bewoonde punt van Nederland op -6 m NAP (NAP staat voor gemiddeld zeeniveau).

Ook het grondwaterpeil in Rotterdam is hoog en de afvoer hiervan is, voornamelijk in het centrum, lastig. Daarom zijn er al diverse, ingenieuze trucs bedacht om overtollig regenwater af te voeren of op te vangen als het heel hard regent. Hiervoor is bijvoorbeeld onder de parkeergarage van het museum park een groot reservoir gebouwd waar maar liefst 10 miljoen liter water in kan.

Codarts
Er worden op het WFFR meer dan honderd films vertoond, allemaal gaan ze op een bepaalde manier over water. Je kunt van de films genieten vanuit een rood pluche stoel in het centrum van Rotterdam, maar dit jaar is het voor het eerst ook mogelijk de films online terug te kijken. Er wordt op het festival ook een wedstrijd georganiseerd. Een kundige jury, onder andere bestaande uit Sacha de Boer en Rotterdamse biologen Kevin en Marvin Groen, kiest in twaalf verschillende categorieën namelijk ook nog eens de beste films uit.

Naast alle films, heeft het WFFR deze editie voor het eerst ook live muziek. Het muziekprogramma wordt volledig verzorgd door studenten van het Rotterdamse conservatorium. Zij zullen tussen de filmvertoningen door jazz en klassieke muziek spelen in de foyers van de bioscoop.

Impressie die OPEN Rotterdam maakte van het kunstwerk van Daan Roosegaarde uit 2018