Nederland staakt volop: deze beroepsgroepen leggen dit jaar het werk neer in Rotterdam

Stakingen, stakingen en nog eens stakingen. Het aantal stakingen in 2022 lag vorig jaar op het hoogste niveau sinds 1988, blijkt uit cijfers van het CBS. Ook in 2023 wordt er weer volop gestaakt, onder andere in het openbaar vervoer, in de apotheken én in de distributiecentra van de Albert Heijn. OPEN blikt terug op een aantal beroepsgroepen die in de afgelopen tijd in Rotterdam het werk hebben neergelegd.

De streekvervoerders
De eerste staking van 2023 begon al in januari. Honderden chauffeurs legden op 19 en 20 januari de werkzaamheden neer en protesteerden voor een betere cao. Het streekvervoer in de omgeving Rotterdam kwam hierdoor voor een groot deel plat te liggen. Uiteindelijk had de grootschalige staking, die ook nog meermaals plaatsvond in de maanden erna, succes: begin april bereikten de vakbonden en de werkgevers in het streekvervoer een onderhandelingsakkoord over een nieuwe cao.



De afvalophalers

Een maand later legden de afvalophalers in Rotterdam het werk voor een week neer. De medewerkers van Stadsbeheer Rotterdam hebben gestaakt voor meer loon en tegen de hoge werkdruk. Een week lang haalden afvalophalers geen vuilniszakken op, leegden zij geen ondergrondse containers en haalden zij ook het grofvuil niet op. De straten van Rotterdam raakten hierdoor bezaaid met afval.

Ook deze staking had succes: een dag na de staking gingen de vakbonden akkoord met een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren. De vuilnisophalers kregen hierdoor een loonsverhoging van zo’n 13 procent.

De apothekersassistenten
Op 25 maart legden vervolgens de apothekersassistenten het werk neer. Ook zij waren ontevreden over de nieuwe afspraken rondom hun cao. Deze staking duurde een dag, waarbij ze de straten van Rotterdam op gingen om te protesteren.

Uit deze staking is echter nog niets gekomen. De werkgevers zijn wel met een nieuw voorstel gekomen: een nieuwe cao waarbij de pensioenpremie met ongeveer 2 procent verlaagd wordt, zodat de lonen met 2,5 procent kunnen stijgen. Maar de apothekersassistenten gaan hier niet mee akkoord.

“Via de Facebookpagina van het actiecomité hebben we de brief gedeeld en daar kwamen zó veel reacties op. Mensen zeiden: ‘Is dit een grap?” reageerde apothekersassistent Sermin vorige maand.

De distributiemedewerkers
Ook deze maand is het weer raak: ruim 1000 van de ongeveer 5000 medewerkers van de distributiecentra van de Albert Heijn hebben sinds vorige week het werk neergelegd. De impact van staking is duidelijk zichtbaar: verschillende filialen van Albert Heijn kampen met lege schappen.

Op dinsdag 2 mei heeft Albert Heijn een nieuw loonbod van 10 procent gedaan, maar de FNV gaat hier nog niet mee akkoord omdat nieuwe distributiemedewerkers veel minder zouden gaan verdienen in het weekend. De stakingen gaan daardoor nog steeds door.