Nederlands-Indische Rotterdammers eren familieleden met fotoactie Vlaggenparade

vlaggenparade

Elk jaar wordt op 15 augustus het einde van de Tweede Wereldoorlog in Indonesië herdacht met de Indië-herdenking. In een bijzondere actie in samenwerking met de Vlaggenparade zijn familiefoto’s van Indische Rotterdammers zichtbaar gemaakt op vlaggen aan de Boompjeskade. Initiatiefnemer van de actie, Stichting 15 augustus 1945, hoopt hiermee bewustzijn te creëren en de dialoog te starten.

In de zoektocht naar alternatieve manieren om te herdenken lanceerde de organisatie vorig jaar een succesvolle foto-actie. Rotterdammers werden opgeroepen om bedrukte vlaggen thuis, op het raam of balkon, op te hangen en hiermee op een persoonlijke manier te herdenken en het gesprek te stimuleren. De Vlaggenparade adopteerde de actie en zo ontstond er dit jaar iets nieuws.

“De Indische gemeenschap is een stille gemeenschap die niet veel over het verleden spreekt. Dit is een fijne manier om toch het dialoog op gang te brengen”, aldus initiatiefnemer Dewi Reijs.

Over de Nederlands-Indische geschiedenis is bij velen nog altijd veel onbekend, hierover praten blijft dan ook noodzakelijk. De vlaggen op de Boompjeskade zijn allen voorzien van een QR-code die de persoonlijke verhalen achter de familiefoto’s ontsluiten. Zoals het verhaal van de familie van Suzanne Loen.

“Mijn opa en oma hebben heel veel meegemaakt.. Ze ontmoetten elkaar in een interneringskamp. Tijdens de oorlog maakten zij verschrikkingen mee, ze verlieten huis en haard en reisden vervolgens de wereld rond. Nu worden ze herdacht op deze plek. Dit is een mooi initiatief”, zegt Suzanne Loen.

Stichting Vlaggenparade
De vlaggen blijven hangen tot 15 augustus. Rotterdammers kunnen nog tot 30 juli foto’s insturen om ook thuis een vlag te krijgen. Kijk voor meer informatie over de Indië-herdenking en de vlaggenactie op de website.

Deze video kwam tot stand in samenwerking met Stichting Vlaggenparade. Deze stichting onderhoudt de vlaggen aan de Boompjes en gaat samenwerkingen aan met Rotterdamse evenementen of goede doelen die ook vlaggen mogen hijsen. Voor meer informatie en alle video’s over de Vlaggenparade kijk dan hier.