Neelie Kroes aan kop bij de zeven vrouwen van Rotterdam

De Zonta Club Rotterdam heeft de top 7 van de lijst van De 50 Vrouwen van Rotterdam bekend gemaakt. Dit jaar viert Rotterdam 75 jaar wederopbouw en met deze lijst vraagt dit vrouwennetwerk aandacht vragen voor de bijdrage van de vrouw aan deze periode.

De lijst wordt aangevoerd door Neelie Kroes. Haar politieke carrière begon ooit als raadslid in Rotterdam en nu is ze Eurocommissaris in Brussel. Ze wordt door Zonta geroemd om haar ‘doortastende Rotterdamse aanpak.’ Kroes wordt op de tweede plek opgevolgd door stedenbouwkundige Riek Bakker, die onder meer met de ontwikkeling van de Kop van Zuid haar stempel op de ontwikkeling van de stad heeft gedrukt. Architect Francine Houben – bekend van de Montevideotoren en Zakenvrouw van het Jaar 2008 – sluit de top drie af.

Op nummer vier staat Johanna Hudig, de eerste vrouwelijke rechter in Nederland in 1947. Op plek vijf de Rotterdamse actrice Loes Luca. Oprichter van de Voedselbank Clara Sies staat op zes en kinderboekenschrijfster Thea Beckman is de hekkensluiter van de top zeven.

Zonta Rotterdam is opgericht op 20 mei 1966 en viert in 2016 het 50-jarig bestaan. Het is een groep Rotterdamse vrouwen die zich hard maakt voor de positie van de vrouw. Zij maakten een lijst met De 50 Vrouwen van Rotterdam. Rotterdamse vrouwenorganisaties hebben toen gestemd voor hun favoriete top zeven. De lijst moet een aanzet zijn tot het creëren van aandacht voor de bijdrage van vrouwen aan de maatschappij.

Foto: PicASmile by Arelys Winklaar