‘Niet typisch Nederlandse soep smaakt naar vrijheid’

In de stad werd vrijdag op verschillende plekken een soep gegeten. Het is voor veel mensen belangrijk om op Bevrijdingsdag stil te staan bij wat er juist op veel plekken in de wereld niet is: vrijheid. “Een heel hoog goed. Als je dat hebt dan moet je dat koesteren.”

“Ik was net best wel ontroerd toen ik die klokken hoorde van de Laurenskerk”, vertelt een Rotterdamse die is geboren in 1939. “Het zit allemaal nog in mijn lijf en dat is wat ik nu intens voel.” En deze mevrouw was niet de enige. Veel soepeters zijn bewust van hun vrijheid: “Normaal ben ik niet zo van het bewust nadenken, maar ik dacht nu wel: ‘wat zijn we gezegend dat we dit ons kunnen veroorloven’.”

‘Rotterdamse Vrijheidsmaaltijden’
Op meer dan 100 plekken in de stad kon je vandaag dus een zogeheten Vrijheidsmaaltijd nuttigen. Het doel is om op Bevrijdingsdag in contact te komen met onbekenden en ‘uit je bubbel te breken’. Rotterdamse Vrijheidsmaaltijden is een initiatief van Kelly Leeuwis en Berend van Zanten. Tijdens de coronapandemie in 2020 begonnen zij hiermee.

Elk jaar wordt de soep gemaakt door een bekende chefkok. Dit keer was dat London Loy, bekend van Expeditie Robinson en Koffietijd. Hij heeft een kokos-maissoep gemaakt met ‘véél mais’. Hij heeft zijn Surinaamse roots gebruikt. “Het is niet een typische Nederlandse soep en vrijheid staat voor mij ook wel voor meerdere culturen”, ervaart een Rotterdamse. “En vooral dat tweede bakje heeft het laatste vrije plekje gevuld.”

Ook OPEN Rotterdam vierde de vrijheid met een lekker soepje op de redactie.