Nieuw sport- en wooncomplex Huis op Zuid moet Laan op Zuid en Afrikaanderwijk verbinden

In de Afrikaanderwijk gaat vandaag de eerste paal in de grond voor een nieuw sportcomplex mét zwembad. In het pand komt een sportbad van 25 meter met een instructiebad. Ook komt er een sporthal, met tribunes en horeca. Het Afrikaanderbad wordt gesloten zodra het nieuwe zwembad af is. Rotterdam Sportbedrijf gaat het sportcomplex in gebruik nemen.

Ontwikkelaar Groep van Roey bouwt het Huis op Zuid. De Antwerpse ontwikkelaar heeft veel ervaring met de bouw van zwembaden en sportcomplexen. Het is het tweede gebouw dat door door de Belgen in Rotterdam gerealiseerd wordt. Op dit moment bouwt de ontwikkelaar ook een studentencomplex aan de Westewagenstraat, vlakbij de Laurenskerk.

Wonen

Naast het sportcomplex worden er ook huizen gebouwd. Er komt een woongebouw met 104 huurwoningen ‘in het middensegment’. Huis op Zuid is ontworpen door Koen van Velsen architecten, bekend van de Multiplex Bioscoop op het Schouwburgplein. Huis van Zuid heeft twee opdrachtgevers, de gemeente gaf de opdracht voor het sportcomplex, de woningen worden door een particuliere partij gebouwd en verhuurd. De ontwikkelaar van het woongebouw, Synchroon uit Utrecht, is nog niet gestart met de bouw. Het gebouw moet volgens het architectenbureau een scharnierpunt worden tussen de statige Laan op Zuid en de volkswijk Afrikaanderwijk. De grote hal bevindt zich dan ook voornamelijk aan de Paul Krugerstraat.

Huis op Zuid maakt deel uit van het stadsontwikkelingsproject Parkstad van de gemeente. Samen met andere grootse bouwprojecten op Zuid, zoals Feyenoord-City, gaat de stad er aan de Kuipkant van de Maas de komende tijd heel anders uit zien. Alle bouwprojecten van de gemeente kan je vinden op de website van de gemeente ‘bouwen aan Rotterdam’.