Nieuw stadspark geopend op Grotekerkplein

In het drukke centrum van Rotterdam, tussen de Meent en de Hoogstraat, is een nieuw stadspark geopend. Op het Grotekerkplein kunnen bewoners en bezoekers tot rust komen in een groene oase. Wethouder Eerdmans heeft afgelopen vrijdagochtend het stadspark op het Grotekerkplein officieel geopend met akoestische muziek en een picknick met hapje en drankje op het gras.

Wethouder Eerdmans: “Dit stadspark hebben we al aangekondigd in ons coalitieakkoord ‘Op volle kracht vooruit’. Een echte Ken Doe stap om Rotterdam verder te vergroenen. Vlakbij toeristische trekpleisters als de Markthal kunnen bewoners en bezoekers de rust op zoeken, genieten van culturele activiteiten op het Stadspodium. Rotterdam is groener dan je denkt.” Hoewel Rotterdam best een groene stad is, was er in de binnenstad weinig groen te zien. Het stadspark Grotekerkplein draagt bij aan de vergroening van het centrum. Er zijn extra bomen geplant, er zijn vakken met beplanting en is er veel gras om te picknicken of te spelen.

Bij het stadspark Grotekerkplein heeft de gemeente Rotterdam samen met het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard maatregelen uitgevoerd voor een waterbestendig plein. Het stadspark houdt tijdens hevige regenbuien regenwater vast. Onder het gras ligt namelijk een zogenoemde lavakoffer. Dit is een laag lavagesteente in de ondergrond. Het lavagesteente geeft het regenwater vertraagd af aan de grond eromheen. Dit ontziet de riolering en gaat wateroverlast tegen. Daarnaast zorgt het groen tijdens hete perioden voor verkoeling. ‘Ook maken we een verbinding met de Rotte. Het stadspark krijgt een mooie oever, waardoor we de rivier nog meer verbinden met de stad,’ vervolgt Eerdmans.

In het stadspark vinden de komende maanden diverse activiteiten plaats, zoals Kids Kick It!, en de Danssalons. Via het Stadspodium Rotterdam is de programmering te vinden. Eind mei staat er een groot evenement gepland. Bedrijven en instellingen rondom het park stellen dan eenmalig hun deuren open.

Foto’s: Paul van der Blom

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat