Nieuwe dienstregeling RET: ‘Wij doen dit niet met plezier maar we zoeken naar alternatieven’

Vanaf maandag 10 januari 2022 past de RET zijn dienstregeling aan. Deze wijzigingen hebben betrekking op meerdere bus- en tramlijnen. Voor de metro zijn er geen wijzigingen. “Elk jaar kijken we naar de vraag en het aanbod, op deze manier proberen we het openbaar vervoer zo efficiënt mogelijk in te zetten”, vertelt Rolf Harbers van de RET. Hieronder lees je wat er verandert

Buslijn 47 verdwijnt
Op het Noordereiland wordt het openbaar vervoer ingeperkt, zo verdwijnt buslijn 47. Deze rijdt via Blaak een rondje over Noordereiland. Hier zijn de bewoners van het eiland niet heel blij mee. Ze protesteerden op 22 december tegen de opheffing van ‘hun’ buslijn. De haltes worden overgenomen door een E-shuttle. “Er komt een kleiner voertuig voor in de plaats”, vertelt Rolf Harbers. “We kijken altijd naar alternatieven, helaas gaat dit nooit zonder pijn”.

Buslijn 37 opgeheven
Daarnaast wordt ook buslijn 37 opgeheven. Deze rijdt van en naar Alexander en Capelsebrug. Die haltes worden overgenomen door de nieuwe buslijn 383 (Arriva). Ook worden er 3 buurtbussen op deze route ingezet (605, 606, 607). “Dit is een goedkopere en efficiënte oplossing, twee van deze buslijnen waren er al er komt; er dus maar eentje bij. Het is heel zonde om een grote bus zonder reizigers te laten rijden daarom kiezen we voor kleinere bussen”.

Tram 4 ingekort

De route van tram 4 wordt wegens langdurige werkzaamheden op de Schiedamseweg tot 23 december 2022 ingekort. Hierdoor vervallen de tramhaltes; Marconiplein, Zeilmakersstraat, Van Duylstraat, Delfshaven en Ruilstraat. Vanaf maandag 10 januari rijdt de tram heen en weer van tramhalte Molenlaan tot Heemraadsplein.Er wordt door de RET geen vervangend vervoermiddel ingezet. “Het reisadvies op onze website is het beste alternatief”, aldus Rolf Harbers.

Minder reizigers
Uit de jaarcijfers van 2020 van de RET blijkt dat er 11,4 miljoen netto verlies was gedraaid. Dit zou komen door de dalende reizigersaantallen. Volgens Rolf Harbers speelt dit ook mee in de keuzes van de nieuwe dienstregeling. “Wij krijgen tot 95% vergoed van de overheid door reizigers verlies. Dat betekent dat we 5% zelf moeten bekostigen”.

Gratis reizen

Sinds 1 januari 2022 reizen alle in Rotterdam ingeschreven kinderen gratis met het openbaar vervoer in de stad. Kinderen tussen de 4 en 11 jaar kunnen een jaar lang gratis reizen met de vervoersmiddelen van de RET.