Het is de tweede keer dat de gemeente Rotterdam een kinderburgemeester en kinderraad installeert om mee te beslissen over de stad. Dominique neemt daarmee het stokje over van Louey, die het afgelopen jaar kinderburgemeester was. De kinderen krijgen tijdens hun installatie een rondleiding door het stadhuis van burgemeester Aboutaleb.
“Ik ben elf jaar en de nieuwe kinderburgemeester van Rotterdam”, stelt Dominique zich netjes voor. “Ik ga me heel erg inzetten voor het thema pesten en discriminatie”, zegt ze meteen. Burgemeester Ahmed Aboutaleb hangt haar de ambtsketting om die past bij haar kinderburgemeesterschap. Hij kijkt ernaar uit om met haar en de kinderraad samen te werken komend jaar. “Kijk, de kinderwereld is gelukkig altijd onbevangen en soms ronduit naïef. Dat maakt het zo mooi. Juist in die naïviteit en onbevangenheid kunnen dingen gezegd worden die volwassenen misschien vermijden. Zo hebben we het in de gemeenteraad nooit over pesten, maar pestgedrag op school is een veelvoorkomend fenomeen waar veel kinderen last van hebben. Dat wordt in de kinderraad geagendeerd en dan is daar aandacht voor”, stelt de burgemeester.
Hij hoopt daarnaast ook dat de kinderen ervan kunnen leren. “Zo zal de kinderburgemeester een podiumplek krijgen bij allerlei festiviteiten of gaat ze mee naar de herdenking op 4 mei”, vertelt de burgemeester. Dominique heeft er in ieder geval al zin in en kijkt het meest uit naar de samenwerking met de kinderraad. Als een volleerd politicus zegt ze daarover: “Samenwerken is heel belangrijk omdat je niet alles in je eentje kunt doen.” En zo is het maar net.
De verschillende kinderraadsleden hebben allemaal een eigen thema. Zo gaat Mehdi zich bezighouden met veiligheid. “Ik wil de veiligheid verbeteren. Dat kinderen met een leeg hoofd zonder zorgen naar buiten kunnen gaan. Ik wil dat als kinderraadslid doen door bijvoorbeeld meer buitenschoolse activiteiten te regelen. Daar worden kinderen blijer van, zodat ze misschien de slechte dingen vergeten”, besluit hij.