Nieuwe podcastserie over onderzoeksjournalistiek: hoe kwam onderzoek naar filantroop Van der Vorm tot stand?

Hoe komt een onderzoeksdossier eigenlijk tot stand? OPEN Rotterdam start samen met Vers Beton een nieuwe podcastserie waar onder meer deze vraag aan onderzoeksjournalisten wordt gesteld. In de eerste aflevering komen Maurice Geluk en Hilde Sennema langs om met hoofdredacteuren Celeste Boddaert (OPEN Rotterdam) en Eeva Liukku (Vers Beton) over hun onderzoek naar de filantropische familie Van der Vorm te praten. 

De Rotterdamse familie krijgt via haar stichtingen De Verre Bergen en Droom en Daad steeds meer invloed op de ontwikkeling van Rotterdam, zo blijkt uit eerder onderzoek van OPEN Rotterdam en Vers Beton. Zo heeft de familie een eigen ‘stuurgroep’ om met burgemeester en wethouders te overleggen, geeft de familie financiële ondersteuning in ruil voor plaatsen in het bestuur én verkrijgt de familie voorkeursbehandelingen bij de aankoop van panden.

Eerder spraken wij al journalisten Maurice Geluk en Hilde Sennema over hun onderzoek naar de familie Van der Vorm.

Podcast
In de nieuwe podcastserie praten hoofdredacteuren Celeste Boddaert van OPEN Rotterdam en Eeva Liukku van Vers Beton na met de journalisten over hun onderzoek. Hoe komt zo’n dossier nu tot stand? Waarom wilden zoveel mensen niet met ze praten? En wat zijn de politieke reacties op het onderzoek? Deze en nog meer veel meer vragen komen in de podcast voorbij.

De tune is gemaakt door Walvisnest en de podcast is opgenomen in de Rotterdam Podcast Studio. De podcast wordt mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. 

Nog geen naam
Deze eerste aflevering vormt een pilot voor mogelijk meerdere podcasts. We hebben overigens nog wel een probleem: onze podcastserie heeft nog geen naam! Heb jij een goed idee? Laat het ons weten en stuur een mail naar [email protected].

Samenwerking met Vers Beton
OPEN Rotterdam werkt sinds 2019 samen met Vers Beton op het gebied van onderzoeksjournalistiek in Rotterdam. Met enige regelmaat zie je onze gezamenlijke onderzoeksdossiers voorbij komen, zoals over Feyenoord City, dakloosheid onder jongeren of sekswerk in Rotterdam. Kijk alle items hier terug.