Nieuwe Rotterdammers met een Syrisch accent

Hoe worden mensen die uit Syrië gevlucht zijn voor de oorlog nou zo snel mogelijk een echte Rotterdammer? Nynke en Willemijn uit Blijdorp startte daarom een buurtinitiatief om dat proces voor de ‘nieuwkomers’ te vergemakkelijken.

Het buurtinitiatief sloeg echter zo aan dat ‘Eat & Meet’ zoals het event heet verplaatst moest worden naar het Groothandelsgebouw, net buiten de wijk. De naam zegt het al. Onder het genot van een hapje en drankje kunnen statushouders (mensen die hier asiel hebben aangevraagd en mogen blijven) en Rotterdamse bedrijven/organisaties elkaar ontmoeten. “Vroeger ging het precies andersom: eerst Nederlands leren en dan pas je talent aanbieden. Nu kijken we hoe we immigranten zo snel mogelijk een bijdrage aan de samenleving kunnen laten doen,” aldus Paul Mbikayi van de Refugee Talent Hub.

Om onder de aanwezige vertegenwoordigers van bedrijven en organisaties begrip te kweken voor de voorgeschiedenis van asielzoekers werd de documentaire ‘In Procedure’ afgespeeld. Hierin wordt de Syrische Hassan door de gehele asielprocedure gevolgd.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat