Nieuwe sneakerwinkel is duurzaam en sociaal, want personeel met krasje is waardevol

Sneakerwinkel WEAR aan de Van de Oldenbarneveltstraat in het centrum is dinsdag 6 april voor het eerst geopend. Hier kun je je vertrapte sneakers laten oplappen of een opgeknapt tweedehands paar kopen. Speciaal opgeleide sneaker cleaners zorgen ervoor dat de schoenen er weer als nieuw uitzien. Een deel van het personeel heeft een afstand tot de arbeidsmarkt, maar hier wel een fijne werkplek gevonden.

Oprichters Lorenzo van Galen en Pim Roggeveen vertellen: “We zijn geïnspireerd door sociale ondernemingen zoals Heilige Boontjes of Fröbel. Die hebben een positieve maatschappelijke impact. We hebben dat sociale aspect gecombineerd met circulaire economie en onze liefde voor sneakers.”

Via koffietent Heilige Boontjes is medewerker Tugrul Ata bij Wear terecht gekomen. Hij heeft de afgelopen twee maanden een opleiding sneaker schoonmaken gehad. “Het verschil met een reguliere arbeidsplek is dat je hier naast werken ook leert omgaan met klanten, spullen en met jezelf”, zegt Tugrul terwijl hij een paar oude sneakers nieuw leven inblaast.

Lorenzo: “Rotterdam is de armste stad van Nederland. Er zijn veel jongeren die niet aan het werk komen. Dat is zonde van onbenut talent.” Pim voegt daaraan toe: “We hopen dat we kunnen laten zien dat personeel met een krasje hartstikke waardevol kan zijn voor een onderneming.”