Nieuwe straten in Rotterdam worden voortaan vaker naar vrouwen of minderheden vernoemd

Nieuwe straten in Rotterdam worden voortaan vaker naar vrouwen of minderheden vernoemd. Dit komt voort uit een voorstel van D66, dat is gesteund in de gemeenteraad door onder andere GroenLinks en Nida. In Schiebroek krijgen een aantal nieuwe straten de namen van vijf Rotterdamse vrouwen die als hoogleraar hebben gewerkt bij de Erasmus Universiteit.

Politieke partijen willen graag meer diversiteit onder straatnamen. Veel straten zijn vernoemd naar witte mannen, en D66 wil hier verandering in brengen. Daarom worden de straten in een nieuwe wijk in vlakbij Zestienhoven door Jantje Steenhuis, voorzitter van de Rotterdamse Straatnamencommissie, vernoemd naar vrouwelijke wetenschappers. Wij vragen aan Rotterdammers daar naar wie zij een straat zouden willen vernoemen.

“Bestaande namen veranderen hoeft niet”, vertelt één van de voorbijgangers. “Maar voor nieuwe straten vind ik meer diversiteit een heel goed idee.” Een Rotterdamse geeft aan dat ze graag een straat naar haar vader zou willen vernoemen. “Hij doet zo veel voor de stad, dat verdient hij echt!”