Nieuwe talkshow over mentale gezondheid in coronatijd live bij OPEN

Niet meer uitgaan, zoveel mogelijk thuiswerken, afstand houden van elkaar, en telkens maar berichten over het coronavirus, het is een bijzondere tijd. Om te kijken wat dat met Rotterdammers doet, gaat presentator én psycholoog Zoë Pinto E Neto vanaf woensdag 4 november wekelijks om 12.00 uur in gesprek met Rotterdammers.

De serie Mentaal Gezond Tijdens Corona 2.0 is live te zien via Facebook en YouTube. Kijk mee tijdens je lunch en stel online je vragen in de show. Tijdens de intelligente lockdown maakte OPEN al eerder een seizoen en dit keer zit Zoë niet thuis, maar is ze live op de redactie – die helemaal coronaproof gemaakt is.

De komende tijd zie je in de talkshow onder meer psycholoog Hanan terugkeren en praten we over veranderende gemoedstoestanden nu de dagen korter worden en hoe verschillende generaties deze tijd beleven.

Prangende vragen of tips over hoe jij jezelf mentaal gezond houdt zijn welkom via [email protected] of onze socials.

Aflevering 2:
Kijk nu terug.

Aflevering 1:
In aflevering één van seizoen twee van ‘Mentaal gezond tijdens corona 2.0’ maakt verslaggever en psycholoog Zoë Pinto e Neto de balans op: hoe gaat het met de Rotterdammers na negen maanden corona? Ze gaat in gesprek met Rotterdammers via Zoom en gaat in op reacties via Facebook en YouTube.

Gina Heerenveen is de eerste gast, zij is hoedenmaakster en werkt in de verslavingszorg. Tijdens de eerste lockdown werd ze gevraagd om bij te springen in het crisisteam en dat deed ze vol overgave. Haar reizende hoedenwinkel staat on hold, mede door het verbod op festivals en andere muziekevenementen. Daarom neemt Gina dit jaar een sabbatical en gebruikt ze die tijd om te bedenken wat er nog meer mogelijk is. 

Tips van Gina
Ga wanneer je kunt de natuur in; wandelen in het Kralingse Bos of de parken of zoek een leuk strandje op
Zorg dat je ook lichamelijk gezond blijft; let op je voeding en neem supplementen wanneer je die nodig hebt. Geef de mensen om je heen ook eens wat digitale aandacht.

Daarna gaat Zoë in gesprek met Myron Kuhn, Sam Naeem en Djawad Ahmadi. Myron is net begonnen met een opleiding sociaal maatschappelijk werker en loopt stage bij MDT op Zuid. Voor hem is de afgelopen periode voornamelijk leerzaam geweest. Hij heeft over zichzelf geleerd dat hij een sociaal persoon is en dat hij graag mensen helpt. Dat de studie nu veelal online is, vindt hij af en toe lastig, maar het is vooral fijn dat hij wel stage kan lopen. 

Djawad is projectleider bij MDT op Zuid en is ook nu nog hard bezig met het geven van trainingen, workshops en begeleiding aan jongeren. Hij vindt het dan ook belangrijk dat jongeren weten dat het nog steeds mogelijk is om van alles te doen.

Sam Naeem is een jonge vluchteling die actief is bij MDT op Zuid. Hij ervaart de afgelopen maanden niet anders dan anderen. Hij kan nog steeds van alles leren en anderen helpen, binnen de perken van de coronamaatregelen. 

De tips van Myron, Sam en Djawad 
Probeer van het negatieve iets positiefs te maken. 
Vraag hulp wanneer je dat nodig hebt
Probeer zo actief mogelijk te zijn binnen de maatregelen.
Doe een keertje iets voor een ander. Daar wordt de ander vrolijk van en jij gaat je er goed door voelen.

Woensdag 11 november om 12.00 uur gaat Zoë weer in live in gesprek, dan met Millennial-psycholoog Iris van der Steen over thuiswerken, werkdruk en burn outs.