Nieuwe theateropleiding in Rotterdam

Rotterdam is sinds kort een nieuwe theateropleiding rijker. De Toneel Vakschool is een particuliere instelling die de afgelopen zomer uit de grond is gestampt in het Nieuwe Westen. De initiatiefnemers hopen daarmee een bijdrage te leveren aan het theaterklimaat van de stad.

De initiatiefnemers willen zich onderscheiden van bijvoorbeeld toneelopleidingen in Maastricht en Amsterdam door ook te focussen op het maatschappelijke aspect van toneel spelen. “Wij vinden het maatschappelijke aspect net als het artistieke aspect minstens zo belangrijk. In het tweede jaar wordt daar veel aandacht aan besteed. Dus we leren mensen niet alleen acteren maar ook om mensen te begeleiden. Laten we zeggen: een bankdirecteur bijvoorbeeld helpen met presentaties”, licht docent Bart Kiene toe.

Het zijn lessen die nodig zijn omdat het artistieke aspect nauwelijks nog brood op de plank brengt. Met die inslag hopen ze dan ook een duurzame toekomst te bieden aan de studenten. “Er zit veel geld in die tak, dus dat is een geniale manier om in ieder geval te eten te hebben als acteur zijnde”, besluit Kiene.