Nieuwe wet geeft burgemeester meer bevoegdheden om woning te sluiten bij dreiging aanslag

Burgemeesters kunnen bij kans op een aanslag of bij het vinden van wapens eerder een woning sluiten. Dat komt door nieuwe wetgeving waarmee de Tweede Kamer instemt op dinsdag 23 mei. Burgemeester Aboutaleb vraagt al langer om de wet en krijgt nu eindelijk zijn zin. Hiermee wil hij het aantal geweldsincidenten in Rotterdam terugdringen.

Deze wet zorgt ervoor dat burgemeesters meer preventieve maatregelen kunnen nemen tegen mogelijke dreiging. Nu kunnen panden worden gesloten als er een explosie, schietpartij of groot gevaar dreigt via een noodbevel. Maar dit houdt niet altijd stand bij de rechter, aangezien er sprake moet zijn van ernstige overlast in de woning zelf. De nieuwe wet geeft burgemeesters meer bevoegdheden. 

Bij sluiting van een woning worden de bewoners tijdelijk weggestuurd, in de hoop dat de rust ondertussen wederkeert. Burgemeester Aboutaleb sloot dit jaar al veertien woningen, twee winkels en twee coffeeshops naar aanleiding van explosies. Dit gebeurde in Feijenoord, IJsselmonde en Kralingen-Crooswijk. 

Ook werd er in het Oude Westen en Crooswijk, bestempeld als ‘veiligheidsrisicogebieden’, preventief gefouilleerd. De wijkraad in Crooswijk was blij dat er gehoor was gegeven aan hun oproep tot maatregelen, maar vond deze methode onwenselijk en niet effectief. Begin mei vroeg OPEN Rotterdam de wijkbewoners wat zij van de maatregelen vonden.