Wijkraad Crooswijk noemt preventief fouilleren als maatregel ‘onwenselijk en niet effectief’

Vanwege de aanhoudende explosies en drugsgerelateerd geweld mag sinds woensdag in Crooswijk en het Oude Westen preventief worden gefouilleerd. Burgemeester Aboutaleb wijst de wijken aan als een veiligheidsrisicogebied. De wijkraad in Crooswijk is blij dat er gehoor is gegeven aan hun oproep tot maatregelen, maar het preventief fouilleren noemt ze onwenselijk en niet effectief.

Volgens wijkraadsvoorzitter Martijn Heikoop draagt preventief fouilleren niet bij aan het winnen van vertrouwen bij de politie. “Inwoners ervaren sowieso al weinig connectie met politie of handhaving en dit komt die band niet ten goede.” Volgens Martijn moet je zorgen voor een lage drempel zodat mensen met tips of zorgen naar de politie gaan. “Het is een enorm heftige maatregel die inbreuk heeft op je privacy en niet in verhouding staat tot het gewenste resultaat.”

De aanwezigheid van extra politie en handhaving noemt de wijkraad al een eerste goede stap. Bewoners op straat merken deze extra inzet. “Hopelijk wordt dat in de toekomst doorgetrokken”, vertelt Martijn. “De georganiseerde misdaad wendt zich vaak tot mensen die in financiële problemen zitten of bekend zijn bij jeugdzorg. Dat zijn mensen met een minder rooskleurige toekomst en daardoor vatbaarder om in het criminele circuit terecht te komen.” Voor nu is de wijkraad blij dat het nu al een paar nachten wat rustiger is: “Het is nu echt een prioriteit van de gemeente en dat voelen we ook wel.”

Bekijk hierboven hoe bewoners in Crooswijk reageren op het preventief fouilleren.