Noodkreet LHBT-jongeren in Rotterdam

Er is onvoldoende en inadequate zorgverlening voor LHBT-jongeren in Rotterdam. Dat stelt Manon van Driel, de voormalige bestuurder van The Hang-Out 010, de sociale en veilige ontmoetingsplek voor LHBT -jongeren. Sociaal geïsoleerde jongeren weten steeds vaker de weg te vinden naar The Hang-Out010, maar worden niet voldoende professioneel ondersteund vanuit de gemeente. Van Driel kon die verantwoordelijkheid niet langer dragen.
Leefbaar Rotterdam, Partij van de Arbeid en D66 hebben vorige week donderdag een regeling van werkzaamheden ingediend. Ze willen in korte termijn in gesprek met de commissie over de vraag hoe ze de hulpverlening voor kwetsbare LHBT – jongeren zo goed mogelijk kunnen inrichten en ze willen een expertmeeting over dit onderwerp. De woordvoerder van de wethouder zegt dat de noodkreet serieus wordt genomen en dat ze “druk bezig zijn met het vinden van een juiste oplossing”.

Nils Berndsen van D66 zet er druk achter, omdat het al twee jaar speelt. Berndsen zegt: “De gemeente is wettelijk verplicht voor het zorgen van professionele ruggengraat”. Hij hoopt dit onderwerp binnen twee maanden te kunnen bespreken in de commissie. Maar hij zegt vooral dat het “geen kwestie is van erover praten, maar doen!”.

Bart Joost van Rij van Leefbaar Rotterdam is boos en zegt dat dit zelfs langer speelt. Hij heeft 10 jaar geleden met RotterdamV gesproken en merkte toen al dat de hulpverlening achter loopt op de maatschappij en vindt nog steeds . “De maatschappij gaat sneller dan de gemeente. Ze blijven amateurs op het gebied, omdat ze echte problemen niet aandurven”, aldus Van Rij.

Ook Peggy Wijntuin van de Partij van de Arbeid zegt dit eerder aangekaart te hebben. In oktober 2016 heeft ze schriftelijke vragen gesteld aan het College. Toen is Radar aangesteld om het e.e.a. in kaart te brengen. Maar voor haar werd toen duidelijk dat “erkende zorginstellingen niet voldoende geëquipeerd zijn”. Volgens Wijntuin is het “schandalig te noemen als de gemeente hierin steken laat vallen. Jongeren zijn de toekomst van onze stad en als ze in de knel zijn dan is het aan ons om ze lucht te geven. Daar moeten wij geld voor vrijmaken en die is er”, aldus Wijntuin.

Een partij die de brief via onze redactie onder ogen kreeg, was de ChristenUnie/SGP. Setkin Sies zei in eerste instantie niet te weten “welke rol de gemeente hierin heeft” en “als de gemeente een rol heeft dan moeten we daarover praten”. Zijn afwezigheid in het debat komt doordat hij een eenmansfractie is. “Ik moet mijn battles kiezen en er zijn anderen die acties ondernemen waar ik achter kan staan”. Wel zegt Sies: “Als er een goed voorstel ligt dan zal ik het steunen”. De afwezigheid van ChristenUnie/SGP in het debat over deze kwestie heeft volgens hem niet te maken met de standpunten van SGP/ChristenUnie over homoseksualiteit: “Onze partij wil geaardheid verankerd hebben in artikel 1, waarin discriminatie wordt uitgesloten tegen sekse en geaardheid”, aldus Sies.

Wethouder Schneider hebben we ook om zijn reactie gevraagd. De woordvoerder van wethouder Schneider zegt dat het te maken heeft met Rotterdam V, die in oktober failliet ging. “Toen hebben we gekeken waar we hun taken voor LHBT konden onderbrengen. Dat kan voor een groot deel bij Radar, alleen de zorgverlening niet. Daarvoor moet er een aparte aanbestedingsprocedure voor Zorg & Welzijn worden gestart. Dat is in volle gang en hopen we net als de noodkreet van The Hang-Out010 voor de zomer te hebben opgelost. Tot die tijd worden acute gevallen geholpen”.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat