OccupyEUR bezet opnieuw universiteit en blijft zo nodig dagen plakken

Zo’n 40 mensen van actiegroep OccupyEUR hebben dinsdag opnieuw een deel van de Erasmus Universiteit bezet. Dit keer verblijven studenten, medewerkers en klimaatdemonstranten onaangekondigd in het aula-gebouw van de onderwijsinstelling. De groep zegt te blijven zitten totdat er echt actie wordt ondernomen. Desnoods blijven ze slapen: “We hebben slaapzakken en luchtbedden bij ons.”

OccupyEUR vindt het persbericht van de Erasmus Universiteit over erkenning van de klimaat noodtoestand van maandagavond vooral erg symbolisch. “Het is pure greenwashing. De timing was goed, maar het is niet voldoende”, vertelt Vatan Hüzeir. Hij is promovendus aan de universiteit en één van de ‘occupiers’: “Het bevat geen concrete maatregelen en we lopen al zo achter de feiten aan. Er is hier veel in te halen vergeleken met andere universiteiten in de wereld. Zeg in ieder geval dat je er iets aan gaat doen.”

De universiteit zegt in hun persbericht te gaan onderzoeken welke banden er momenteel zijn met bedrijven of organisaties die slecht zijn voor het klimaat. Op z’n vroegst zouden er dan begin volgend jaar richtlijnen komen voor toekomstige samenwerkingen. Vatan is al langer bezig rondom dit onderwerp. “Dit zeiden ze in 2014 ook al. We willen een algehele stop op samenwerking in de breedste zin en ik verwacht dat de universiteit in 2023 gaat luisteren naar z’n academische gemeenschap.” Volgens hem helpen dit soort acties wel: “Zeker! Door de actie in november heeft de universiteit nu dus die klimaat noodtoestand uitgeroepen.”

‘Blijven slapen’
Op dit moment zit een groot deel nog steeds in het aula-gebouw omgeven door spandoeken en wordt er af en toe wat meegezongen. De actie zorgde bij de start om 11.30 uur even voor wat rumoer. Er kwam een soort deurbeleid en ook werden toiletten en het water kortstondig afgesloten. “Ze wilden ons ‘containen’ en niemand meer binnen laten”, vertelt Elias. “Toch gaat het over het algemeen nu gemoedelijker en zijn we beter voorbereid dan vorige keer.” De vorige actie verliep namelijk, op z’n zachts gezegd, stroever. De ME werd toen ingeschakeld. De actiegroep is niet opzoek naar escalatie: “De enige escalatie is dat we langer blijven en dat het vaker gaat gebeuren.”

Lees ook: Studenten van Erasmus Universiteit bezetten gebouw in protest tegen fossiele industrie

Lessen konden dinsdag gewoon doorgaan, al dan niet op een andere locatie. Studenten die de collegezaal uitliepen keken even raar op. “Maar zolang we er geen last van hebben is het prima”, vertelt één van hen. Ook vinden de meesten het lastig om iets te zeggen over het onderwerp van de actie omdat ze niet helemaal op de hoogte zijn. “Het is ook complex”, beaamt Vatan. “De banden zijn in ieder geval heel diep en het gaat om meerdere zaken zoals bijvoorbeeld beleggingen, maar ook bepalen wat er in het curriculum komt.”

Lees ook: Hoe de studenten van OccupyEUR strijdbaar blijven: ‘Binnenkort gaan we weer bezetten’ (Rijnmond)

Het college van bestuur van de universiteit is een enkele keer langs geweest dinsdag. De universiteit laat verder weten: “Het CvB zoekt het gesprek met de aanwezigen en deelt een deel van hun zorgen. We willen als organisatie, in onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering per saldo een positieve impact hebben op klimaat én ecosystemen. Daarom heeft het bestuur de duurzame ambities aangescherpt en dit deze week in een openbaar statement kenbaar gemaakt.”