Oekraïense kinderen volgen taekwondoles in het centrum tegen verveling

Duizend Oekraïense vluchtelingen verblijven op dit moment in Rotterdam.Taekwondovereniging Abdel-Kwan organiseert eerste sportactiviteit voor Oekraïense kinderen om verveling tegen te gaan op het schip.

Oekraïense vluchtelingen vluchten in grote aantallen naar diverse landen in Europa, zoals Nederland. Op het schip gevestigd aan de Terwenakker in het centrum verblijven honderd vluchtelingen, waaronder veel kinderen, vrouwen en mannen met een beperking. Taekwondo meester Abdel Maghnouj, de Russische juf Nathalie en een tolk geven samen kinderen op de boot een taekwondo les.

Veel jongeren in Oekraïne doen op topsportniveau mee aan taekwondo. “De kinderen zijn nu twee weken in Rotterdam en de verveling heerst, omdat zij de boot niet mogen verlaten.” Hun eerste taekwondo les gaf het team van Abdel-Kwan Rotterdam op het dak van de boot. “Ik wist niet wat ik kon verwachten van de dag. Het was een erg leuke dag, maar je merkt aan de kinderen dat het niet goed met ze gaat’’, vertelt Abdel.

Het team van Abdel-Kwan Rotterdam vindt het een eer dat zij op deze manier een steentje bij kunnen dragen. “In de toekomst zijn wij zeker van plan om meer taekwondolessen te geven, maar dan het liefst op onze locatie op Zuid.” De binnenlocatie ligt ongeveer op vier kilometer van het schip waar de Oekraïners verblijven. Abdel is op zoek naar twee busjes waarmee de vereniging de kinderen van het schip naar de locatie kunnen brengen. “Zo kunnen we blijven sporten zonder afhankelijk te zijn van het weer.”