Gaat de gemeente in jouw wijk of dorp een besluit nemen over iets in jouw omgeving? Dan is de gemeente ook verplicht om jou als bewoner, bedrijf, sportclub, stichting etc., hierover te informeren en te betrekken bij dit besluitvormingsproces. In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Oploskoffie, een serie waarin we het werk van Ombudsman Rotterdam – Rijnmond (ORR) volgen, zie je dat dat niet altijd even lekker gaat.
Tot nu toe werd altijd gesproken over ‘inspraak’ en ‘participatie’ als het ging over hoe betrek je Rotterdammers bij besluiten die de gemeente neemt. Wat ombudsman Marianne van den Anker betreft dekken die woorden niet langer de lading en daarom introduceert zij een nieuw werkwoord: ZIMMen. “ZIMMen staat voor Zeggenschap, Inspraak, Meepraten en Meebeslissen. Het bekt makkelijk en geeft meteen al aan dat er situaties zullen zijn waar bewoners niet alleen hun zegje mogen doen, maar dat er ook situaties zullen voorkomen waarbij er écht meebeslist gaat worden”, aldus van den Anker.
In verschillende internationale verdragen, Europese verordeningen, maar ook landelijke en gemeentelijke wetgeving staat een verplichting tot het toepassen van ‘een vorm van ZIMMen’. Echter is er geen afgekaderde set spelregels waaraan gemeenten zich moeten houden. Zo kan er een situatie ontstaan dat inwoners van de zes gemeenten waar ORR actief is (Albrandswaard, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel, Nissewaard, Rotterdam en Voorne aan Zee) allemaal op een hele andere manier ZIMMen. Dan zit er dus een verschil in hoe goed inwoners van deze gemeente hun stem kunnen laten horen of meebeslissen in de besluiten van hun gemeenten. Om die verschillen in de toekomst te voorkomen introduceert ORR de ‘Ombudslat’.
In deze Ombudslat staat bijvoorbeeld beschreven dat er van tevoren duidelijk gemaakt moet worden op welke vlakken je mag meepraten en wanneer je ook daadwerkelijk mag meebeslissen. Ook moet de gemeente jou als meebeslisser álle informatie geven die zij beschikbaar hebben, zodat jij tot het beste besluit kan komen. Verder beschrijft het hoe je op de hoogte moet worden gehouden over de voortgang van het proces en de uitkomst. Met deze Ombudslat kunnen bewoners, betrokken ambtenaren en ook (wanneer er meerdere klachten over een bepaald onderwerp binnen komen die wijzen op slecht ZIMMen) de ombudsman ‘meten’ of het proces wel aan de spelregels voldoet.
Deze reportage is onderdeel van de serie Oploskoffie, mede mogelijk gemaakt door Ombudsman Rotterdam – Rijnmond. Dit programma wordt gerealiseerd onder redactionele verantwoordelijkheid van OPEN Rotterdam, de opdrachtgever heeft geen invloed op de inhoud.