Ondanks grote steun krijgt sociaal hotel voor daklozen geen plek in Centrum

Terwijl de dakloosheid in Rotterdam alleen maar toeneemt, valt een idee om het probleem tegen te gaan woensdagochtend in duigen. Het sociale hotel van Stichting Hotspot Hutspot, dat gratis kamers zou bieden aan daklozen, komt niet in het Potlood tegenover de Markthal. Een andere partij heeft namelijk een voor de verhuurder aantrekkelijker bod uitgebracht, zo heeft de stichting bekendgemaakt.

Samen met straatarts Michelle van Tongerloo wilde Bob, oprichter van Stichting Hotspot Hutspot, een sociaal hotel starten om de dakloosheid in Rotterdam te bestrijden. Het hotel zou bestaan uit 25 commerciële kamers en 15 sociale kamers, bedoeld voor iedereen die ’s nachts geen dak boven het hoofd heeft. “Steeds meer gewone mensen zijn dakloos. Mensen met banen die in auto’s slapen of geweerd worden uit de nachtopvang”, vertelde Bob afgelopen zomer aan OPEN Rotterdam. “Hoe minder je op straat bent, hoe sneller je je leven weer op de rit hebt.”

Het hotel was in de zomer van 2024 al zo goed als startklaar. Het gebouw was er al, pal tegenover de Markthal, in het centrum van Rotterdam. Het enige wat nog ontbrak, was het startkapitaal van 1 miljoen euro. Maar ook dat werd binnen zes weken bijeengebracht dankzij een succesvolle crowdfunding, evenals spullen en praktische hulp.

Stilte vlak voor de finish

‘Toen in de zomer van 2024 de financiën rond waren, zijn de contractonderhandelingen gestart’, schrijft Bob dinsdagavond op LinkedIn. ‘Hierbij kwamen er steeds meer niet vooraf gecommuniceerde kosten en bouwkundige risico’s voorbij, wat er voor zorgde dat plannen opnieuw doorgerekend moesten worden.’

Op het moment dat de finish in zicht kwam, begin 2025, bleef het stil. En bijna drie maanden na de jaarwisseling kwam het slechte nieuws: de eigenaar van het pand is in zee gegaan met een andere huurder. ‘Dat vinden we niet chique, en we balen ervan’, aldus Bob. Maar opgeven doet hij niet. ‘Het lukt altijd, maar soms duurt het wat langer.’ Hoe het nu verder moet, weet Bob nog niet: ‘We nemen even de tijd en bekijken hoe we verdergaan.’