Onderzoek naar de waarheid met ‘De Jokkebrokker’

Wat is waar en wat is een zogeheten alternative fact? Op die vraag willen de maker van de voorstelling ‘De Jokkebrokkers’ een antwoord geven. De voorstelling, bedoeld voor kinderen van zes jaar en ouder, gaat dit weekend in première en wij gingen langs tijdens de laatste repetities.

“Ik werd geïnspireerd door Donald Trump, een man die gewoon heel hard zegt dat iets zo is, waarna mensen ook geloven dat het zo is. Die opkomst van ‘fake news’ vond ik zo interessant dat ik besloot het toe te passen op kinderen”, aldus Floris van Delft, mede-bedenker van het concept rondom De Jokkebrokker.

Centraal in de voorstelling staat dus de waarheid. Wat is waar? Wanneer kan een leugen goed zijn voor eigen bestwil en wanneer kan je met de waarheid iemand kwetsen? Het zijn allemaal vragen waar kinderen vanaf hun zesde jaar langzaam antwoorden op krijgen: “De personages in de voorstelling staan voor verschillende invalshoeken die daarmee de kinderen laten zien hoe de waarheid kan werken”, zo zegt Stacyian Jackson, een van de hoofdrolspeelsters in het stuk.

De voorstelling gaat 29 september in première in het Maaspodium en gaat daarna nog het het hele land door van Leeuwarden tot aan Kerkrade: “Uiteindelijk willen we de kinderen laten zien dat de waarheid niet altijd zwart-wit is, het zo mooi zijn als we ze dat kunnen meegeven”, zo besluit Joris.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter