Ontmanteling wandschildering bij Hogeschool Rotterdam zorgt voor verbijstering: ‘Het is vernietigd’

Hogeschool Rotterdam locatie Kralingse Zoom heeft de wandschildering van Dolf Henkes ontmanteld, om zo plaats te maken voor nieuwbouw. De Hogeschool kan de wandschildering niet behouden door de verbouwing. Het Centrum voor Beeldende Kunst (CBK) Rotterdam spreekt van vernietiging en is verbijsterd.

“Hogeschool Rotterdam heeft zeer zorgvuldig gezocht naar mogelijkheden om het werk te behouden, zowel intern als extern. Dat is ons niet gelukt en dit betreurt ons bijzonder”, aldus Desiré de Jong, communicatieadviseur van Hogeschool Rotterdam. In 2005 werd Hogeschool Rotterdam eigenaar van het werk van Dolf Henkes. Sindsdien hangt het werk van de kunstenaar op locatie Kralingse Zoom.

“Hogeschool Rotterdam ziet geen andere oplossing dan het werk zorgvuldig en professioneel te documenteren voordat het door de sloop van de hal verloren zal gaan. Gezien het vergevorderde stadium van het bouwproces is het werk deze week gedocumenteerd en ontmanteld”, vertelt Desiré. Ze wil niet bevestigen of het werk daadwerkelijk is vernietigd.

Reactie CBK
“In 2005 werd de gevel waarop de schildering was aangebracht losgezaagd, geheel gerestaureerd en verplaatst naar een locatie van Hogeschool Rotterdam aan de Kralingse Zoom. De restauratie én de verhuizing waren groot nieuws. Een bijzonder werk uit de tijd van de wederopbouw van Rotterdam kon worden gered”, aldus CBK, dat spreekt over vernietiging van een belangrijk werk.

Het werk van Dolf Henkes heeft een grote cultuurhistorische betekenis vanwege de gekozen thematiek, zegt het centrum. Op het schilderij was de Nobelprijswinnaar Jacob H. van ‘t Hoff afgebeeld. Op de achtergrond van de beschildering zie je een laboratorium, met links een schoolbord waarop zijn beroemde formule is aangegeven. Dolf Henkes wordt gezien als één van de belangrijkste Rotterdamse kunstenaars van de twintigste eeuw.

“Met verbijstering hebben we kennis genomen van de vernietiging van een muurschildering van de Rotterdamse kunstenaar Dolf Henkes door Hogeschool Rotterdam”, zegt het CBK. “De Hogeschool Rotterdam stond niet open voor overleg over behoud. Opvallend dat de deuren voor ons gesloten bleven”, aldus Norman Vervat van Erfgoedvereniging Heemschut tegen CBK.