Onverwachtse stop op vergoeding sport- en cultuurlessen aan kansarme kinderen

Stop op vergoeding sport- en cultuurlessen aan kansarme kinderen

Elk jaar vergoedt het Jeugdfonds Sport en Cultuur de contributie van sport- en cultuurlessen van ruim achtduizend Rotterdamse kinderen uit arme gezinnen. Maar niet voor 71 kinderen op basisschool De Toermalijn op Zuid, terwijl ze wél aan alle voorwaarden voldoen. De regels van het Jeugdfonds zijn niet eerlijk en transparant, ontdekten Vers Beton en OPEN Rotterdam. En nieuwe spelregels voor 2021 maken dit alleen maar erger.

Beeld: Salih Kilic

Belofte maakt schuld, zeker als het om kinderen gaat die weinig hebben. Dus toen basisschool de Toermalijn op Zuid dit najaar te horen kreeg dat het Jeugdfonds Sport en Cultuur Rotterdam hun muzieklessen onverwachts niet vergoedde, gingen ze tóch door. Sinds november 2020 kregen 71 kinderen na schooltijd rap- gitaar- en keyboardlessen. In de wijk kunnen ouders de muzieklessen niet zelf betalen. In zulke gevallen springt het Jeugdfonds Sport en Cultuur bij: een oudercontactpersoon diende als “intermediair” de aanvragen in.

Maar in dit geval deed het Jeugdfonds ineens moeilijk. Het zou om te veel kinderen gaan en het budget zou op zijn. Het fonds besloot zonder overleg slechts een deel van de kosten voor de ouders te vergoeden. Omdat dit niet voldoende is voor een heel jaar, moest de school de lesperiode inkorten. De school en muziekschool stemden hier niet mee in, het Jeugdfonds vergoedde daarom geen cent van het lesgeld. Het gevolg is dat Stichting Maeh, een muziekschool uit het Oude Westen, de muzieklessen uit eigen zak heeft voorgeschoten.

Meer organisaties kwamen in de problemen met het Jeugdfonds
Stichting Maeh is niet de enige die vorig jaar in de problemen kwam met het Jeugdfonds, ontdekten Vers Beton en OPEN Rotterdam. Dat geldt ook voor Rotterdamse Sporticonen en de Giovanni van Bronckhorst Foundation, met wie de samenwerking in de zomer van 2020 plotseling werd opgezegd. Ook hier werd als reden gegeven dat het geld op zou zijn. Dat is vreemd, want eerder in het jaar besloot voorzitter Samuel Schampers van het Jeugdfonds nog om vijf ton te doneren aan Zomercampus010. De reden: door corona was er geld over. De voorzitter ontkent dat het geld na de zomer van 2020 op zou zijn. Bovendien kwam de donatie aan de Zomercampus010 niet uit het budget voor sport- en cultuurlessen, maar uit de eigen reserves.

De onrust nam verder toe toen het Jeugdfonds per 1 januari nieuwe spelregels invoerde. Die maken het eenvoudiger om sportclubs en muziekscholen “zonder opgave van reden” af te wijzen. DENK en CDA stelden schriftelijke vragen over de kwestie aan wethouder Grauss van armoedebestrijding. Ze vallen vooral over de eis dat ouders voortaan een “evenredig deel” van het lesgeld zelf moeten bijdragen. Ze vinden bovendien dat de nieuwe spelregels willekeur in de hand werken. Terwijl volgens het Rotterdamse armoedebeleid alle kinderen moeten kunnen meedoen aan sport- en cultuurlessen, ook als hun ouders geen geld hebben.

Reactie Jeugdfonds
Volgens voorzitter Samuel Schampers van het Rotterdamse Jeugdfonds passen de nieuwe spelregels in een “professionaliseringstraject” van de organisatie. Daarbij worden niet alleen de eigen uitgaven kritisch tegen het licht gehouden, maar ook de sport- en cultuurinstellingen. Staat de prijs in verhouding tot de kwaliteit? Is de aanbieder transparant?

Volgens Schampers weigerde Stichting Maeh inzage te geven in de administratie. Van een speciale behandeling van de muziekschool uit het Oude Westen was geen sprake. Dat de lessen nu helemaal niet worden betaald, is hem niet bekend. Hij kan zich niet voorstellen dat tegen de Toermalijn is gezegd dat 71 aanvragen te veel is. “Veel is goed, hoe meer kinderen wij bereiken hoe beter.”

Omstreden nieuwe spelregels  vorige maand van website gehaald
De omstreden nieuwe spelregels werden 20 april van de website gehaald. Volgens voorzitter Samuel Schampers deed het Jeugdfonds dit op verzoek van een jurist van de gemeente. Een aantal spelregels zou “voor meerdere uitleg vatbaar” zijn en worden aangepast.

Lees meer over dit onderzoek op Vers Beton.