Oorlogsverleden Hoek van Holland wordt zichtbaar tijdens Bunkerdag

Verschillende bunkers in het Vinetaduin in Hoek van Holland openden zaterdag 28 mei hun deuren tijdens de Bunkerdag. Ruim 1.400 bezoekers namen een kijkje in de bouwwerken die maar liefst vier lagen krijgsgeschiedenis uit de twintigste eeuw herbergen. Vanwege corona was het de eerste keer in twee jaar dat de Bunkerdag kon doorgaan.

Normaal gesproken is het natuurgebied rondom het duin niet toegankelijk voor het publiek om de unieke plant- en diersoorten die er voorkomen te beschermen. Voor de Bunkerdag maakte de Stichting Het Zuid-Hollands Landschap, die beheerder is van het Natura 2000-gebied een uitzondering. Vrijwilligers gaven onder andere rondleidingen door het ondergrondse gangenstelsel.

Vier lagen geschiedenis
Al in de Eerste Wereldoorlog werden in het Vinetaduin kazematten, de toenmalige naam voor de bunkers, aangelegd. Ook is er een Nederlandse geschutsbatterij te vinden, net als bouwwerken die de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog oprichtten als onderdeel van de Atlantikwall. Later, in 1967 tijdens de Koude Oorlog installeerden de Amerikanen er een communicatiestation.

Voor wie de Bunkerdag heeft gemist maar wel graag het Vinetaduin wil bezoeken, organiseert Stichting Het Zuid-Hollands Landschap de komende maanden in de weekenden een aantal uitgebreide rondleidingen. Meer informatie daarover, net zoals de data, vind je hier.

Bekijk deze rondleiding die OPEN Rotterdam al eens kreeg door het gangenstelsel van de duinen:

In de Rotterdamse metro zijn ook nog sporen te vinden van bunkers. Tijdens de Koude Oorlog werden vanaf eind jaren ‘60 verschillende schuilkelders aangelegd voor het geval dat de bom zou vallen. Nu is er niet veel meer over van de kelders. Toch kan het getrainde oog delen van deze geschiedenis nog vinden.

OPEN Rotterdam kreeg van Stichting Koude Oorlog een rondleiding langs de vervallen schuilkelders:

Aan de Schrieboekselaan in Rotterdam-Noord is een bunker te vinden die bijna was gesloopt in de jaren ‘90 als buurtbewoners niet hadden geprotesteerd. Stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog onderhoudt de schuilplaats die verstopt zit onder allerlei begroeiing. De bunker moest tijdens de Koude Oorlog in geval van nood onderdak bieden aan toevallige voorbijgangers.

OPEN Rotterdam maakte deze reportage over het opnieuw openen van de bunker: