Oorlogsveteraan Jan staat vanavond in de erehaag op de Dam tijdens dodenherdenking

Vandaag is het herdenkingsdag en voor Jan Janssen, veteraan in het Nederlandse leger, is het dit jaar een extra bijzonder moment. Door zijn uitzendingen naar Libanon en Afghanistan mag hij vanavond in de erehaag staan. “Het is een 4 mei waar ik nu twee jaar op heb gewacht”, zegt Jan vol trots.

Zodra je spreekt met Jan merk je dat hij veel levenservaring heeft. Het is een bijzondere man met zijn hart op de juiste plek. Dat is de reden dat hij altijd bereid is om te helpen. Zo was hij naar Libanon als dienstplichtige gestuurd, maar was Jan vrijwillig als jurist afgereisd naar Afghanistan.

Morgen zal een lange dag worden voor de veteraan. Hij moet in de ochtend al aanwezig zijn en de hele dag het draaiboek volgen en lang stilstaan. Voor Jan is dat geen punt, hij vindt het een eer om te doen. ‘Zulke dingen moeten herinnerd worden, dat vind ik echt belangrijk’, zegt de Rotterdammer.

Zijn dochter en vrouw zijn vanavond ook aanwezig en zullen met trots kijken. ‘Ik ben zeker trots’ zegt zijn vrouw Arietta. ‘Maar dat was ik 15 jaar geleden ook al.’