Oostplein komt tot leven door Oostplein Verlicht!

Het Oostplein is een kaal verkeersplein, maar daar wordt verandering in gebracht. De komende maanden wordt het plein verlicht en de rijke geschiedenis van het plein is over al terug te vinden.
Jasper van Lammeren is één van de initiatiefnemers van Oostplein Verlicht! Hij wil dat het plein weer gaat leven: “Het gaat over het opnieuw op de kaart zetten van het Oostplein. Een aantal maanden lichten de bomen hier op, zijn er kunstwerken te zien en er zijn verhalen te lezen. Op die manier willen wij het Oostplein weer betekenis geven.” Jasper heeft dan ook grote dromen voor de toekomst van het plein: “Over tien jaar zie ik voor me dat het Oostplein niet meer één á twee dagen in het jaar een heel leuk en gezellig plein is. Dat het een leuk en gezellig plein wordt waar je graag wil vertoeven. Met water en met groen, maar ook met mooie paviljoens en kunstwerken. Dingen die de geschiedenis vertellen.”

Je zou het niet snel denken bij het moderne plein met hoge flats, maar het Oostplein heeft een rijke historie. Zo stond er een stadspoort: de Oostpoort. In het verleden zijn de spanjaarden door deze poort de stad binnen getrokken en richtten een bloedbad aan. De poort is gesloopt, maar er is nu een kleine poort voor teruggeplaatst enhier zijn plaatjes te vinden van de geschiedenis. Op het Oostplein heeft daarnaast een molen gestaan. De molen overleefde het bombardement, maar na de oorlog brandde het alsnog af door een onbekende oorzaak. Er is nu een kunstwerk gemaakt van de molen. Het kunstwerk wordt verlicht met rode lampen om de brand te symboliseren.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat