Op natuurwijntocht door Rotterdam met sommelier Jeroen: is het een hype?

De een zweert erbij, de ander vindt het uilenzeik: natuurwijn. Sommige wijnbarren specialiseren zich er zelfs in. En ook op de hippe terrasjes is deze op een zo natuurlijk mogelijk gemaakte drank steeds vaker te vinden. Sommelier Jeroen dook met OPEN Rotterdam in de Rotterdamse natuurwijnenwereld en zocht uit: Hebben we te maken met een hype?

Bij Bar Cult aan de Oostkousdijk snappen ze het wel: “Sinds de Coronaperiode lijken mensen wat meer bereid om geld uit te geven aan bijvoorbeeld goed brood van een goede bakker en ‘speciality koffie’, dat soort dingen. Daarnaast speelt klimaatbewustzijn ook een rol”, vertelt barmedewerker Kamiel Scholten. Bar Cult is anderhalf jaar geleden ontstaan nadat oprichter, Rutger van der Pol, verliefd raakte op natuurwijnen in een Nijmeegs restaurant waar hij destijds werkte. Het is de enige drank die in Bar Cult geserveerd wordt.

Ook in de Food Factory, bij wijnbar Blije Wijnen, worden alleen natuurwijnen geserveerd. “Natuurwijnen zijn modern, maar met respect voor oude tradities en ik denk dat Rotterdam ook heel goed karakteriseert. Dus natuurwijn vind ik wel bij de stad passen”, vertelt medewerker Jula van Gommeren.

Toch lijkt de hype al een beetje over zijn hoogtepunt heen vertelt een bezoeker van de wijnbar: “Tegenwoordig in restaurants staat niet eens meer op de kaart dat het een natuurwijn is, maar wordt het als gewone wijn geserveerd, dus ik denk dat die hype al wel weer een beetje voorbij is.”