Op zoek naar ‘realness’ bij festival ter nagedachtenis aan MC Helderheid

Ter nagedachtenis aan de in 2004 overleden Rotterdamse rapper MC Helderheid, wordt dit jaar voor de 17e keer H.E.L.D.E.R.H.E.I.D festival georganiseerd. Het festival is een broedplaats voor jonge inhoudelijke rappers en staat voor talentontwikkeling in voornamelijk Rotterdam Zuid.

MC Helderheid, die deel uitmaakte van de vierkoppige rapformatie ‘de Tuigcommisie’, overleed in 2004 aan een hartaanval. Zijn legacy leeft voort in het door vrienden en familie opgezette festival, dat eigenlijk meer een talentenjacht is. Helderheid stond bekend om zijn improvisatie-skills en MC-battles. Labeleigenaar Kees de Koning noemde hem ooit ‘De Nederlandse Biggie, met poëtische en filosofische teksten vanuit een
straatvisie geschreven’.

Deze week gingen de voorrondes van de 17e editie van de ‘Helderheid Bokaal’, zowel in Den Haag als Rotterdam, officieel van start. In navolging van de rapper is bij deze rapcontest vooral de inhoud van je teksten belangrijk. Geen opschepwedstrijd over ‘gotu chains’ en ‘stacks tot het plafond’ dus, maar inhoud en ‘realness’. De organisatie achter het festival, waar onder andere Helderheid’s moeder Joany in zit, staat voor positieverbetering en talentontwikkeling van jongeren in Rotterdam en dan voornamelijk in Rotterdam Zuid.

Eerder maakte OPEN Rotterdam de serie ‘Roffa represent’, waarbij de moeder van Helderheid haar verhaal vertelde. Bekijk de aflevering hier: 

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat