Open huis op de Orgelzolders in de Breepleinkerk

Het is vandaag 4 mei, de dag van de Nationale Dodenherdenking. In april ging OPEN op bezoek bij de Orgelzolders in de Breepleinkerk. Speciaal voor de Dodenherdenking hebben we een ‘4 mei special’ gemaakt over de Orgelzolders en de families Kool en De Zoete die er ondergedoken hebben gezeten.

Rebecca en Maurice Kool was een pas getrouwd stel van 17 en 25 jaar oud toen zij van Koster Jacobus de Mars samen met de ouders van Maurice mochten onderduiken in de kerk. De bedoeling was dat ze maar 6 weken zouden blijven, maar dat werden 34 maanden.
Rebecca werd in het voorjaar van 1943 zwanger van haar zoon Emile. Omdat geen enkele arts Rebecca wilde helpen, besloot de oogarts Dr. Leo Lashley zichzelf te verdiepen in verloskunde. Hij las allerlei boeken over verloskunde en in januari 1944 werd een kerngezonde baby geboren.
Met een huilende baby op een zolder zitten, dat kon niet. De baby was vaak in kosterwoning. Annie, de dochter van de koster, kwam weer thuis wonen met haar man en zoontje als dekmantel voor Emile, zodat luiers en het geluid van een huilende baby niet zouden opvallen.
Aan het einde van de oorlog raakte Rebecca opnieuw zwanger van een dochter. Rebecca’s gezin en schoonouders overleefden de oorlog. De rest van Maurice zijn familie heeft de holocaust niet overleefd. Rebecca is haar ouders verloren tijdens de oorlog.

In 1943 kwamen aan de andere kant van het orgel Chain en Fifi de Zoete te wonen, zonder hun drie dochters. Het was niet mogelijk om met drie kinderen op de kleine zolder te zitten. Zij werden in verschillende pleeggezinnen ondergebracht. Eén van de dochters zat vlakbij ondergedoken. Na de kerkdienst mocht ze lunchen bij de dominee. Hij stuurde haar naar de kippen en konijnen achter in de tuin, zodat haar ouders haar even konden zien. Haar ouders waren zo blij dat ze konden zien dat het goed ging met haar. Het hele gezin de Zoete heeft de oorlog overleefd.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat