Open Monumentendag is terug met dit jaar het thema: Transities – duurzaam duurt het langst

Meer dan vijftig monumenten openen dit jaar hun deuren tijdens Open Monumentendag in Rotterdam. Het boordevolle programma bestaat weer uit tours, lezingen, rondleidingen en concerten. Natuurlijk zijn klassiekers als Het Schielandshuis, De Hef en het Koopmanshuis aan de Rechter Rottekade te bezoeken. Maar ook minder bekende parels openen hun deuren.

Het tweede weekend van september staat weer volledig in het teken van Rotterdamse monumenten. Het thema dit jaar is Transities – duurzaam duurt het langst. ‘Tijdens de Open Monumentendag Rotterdam 2022 onderzoeken we onze monumenten en de transities die ze hebben doorgemaakt om ‘future proof’ te worden. Met dit thema sluit Open Monumentendag Rotterdam aan op het landelijke thema ‘duurzaamheid’, zo meldt de organisatie op hun website.

Nieuwe route
Er is dit jaar ook een nieuwe route gemaakt door het Oude Noorden. Deze is gratis te downloaden en verkennen. De route gaat langs bekende herbestemmingen in de wijk, maar stelt ook de vraag of verschillende gebouwen die in de Wederopbouw zijn gebouwd al bijzonder genoeg zijn om de monumentenstatus te krijgen.

Zie afbeelding hieronder.

Naast deze nieuwe route is het ook mogelijk om de zeven oude routes te downloaden en er aan deel te nemen. Deze editie heeft de Open Monumentendag Rotterdam een bijzondere partner gevonden in Diergaarde Blijdorp, die dit jaar haar 165ste jubileum viert. Er zijn verschillende activiteiten rondom deze samenwerking. Zo opent wethouder Kasmi in dit monumentenweekend de historische poorten van de diergaarde voor het allereerste ZOOmerterras en meer.

Route koloniaal- en slavernijverleden Rotterdam
Vorig jaar maakten wij een tweedelige serie over de route van Open Monumentendag die het koloniale- en slavernijverleden van Rotterdam belichtte. Veel restanten van het dit verleden zijn uitgewist door het bombardement van 1940. In 2019 liet de gemeente Rotterdam groot onderzoek naar dit verleden uitvoeren en wat bleek: lang niet alle fysieke sporen zijn uitgewist. Open Monumentendag Rotterdam heeft daarom een speciale route samengesteld om deze plekken en de verhalen erachter te belichten. Bekijk alevering 1 terug.

Voor meer info over het programma kun je hier terecht.