OPEN Rotterdam ontvangt keurmerk Nederlandse Streekomroepen

Op de ochtend van vrijdag 6 september 2019 is het Keurmerk Nederlandse Streekomroepen door de Nederlandse Lokale Publieke Omroep (NLPO) overhandigd aan OPEN Rotterdam. Marianne van den Anker, bestuursvoorzitter, en Carolien Dieleman, PBO-voorzitter, namen het in ontvangst uit handen van Marc Visch, directeur-bestuurder van de NLPO.

Dit keurmerk bevestigt de journalistieke kwaliteit en professionaliteit van de omroep. In totaal hebben nu drie omroepen een keurmerk, naast OPEN Rotterdam zijn dit de omroepen WOS (Westland, Maassluis en Midden-Delfland) en OOG (Groningen).

Met de introductie van het keurmerk maakt de lokale omroepsector een belangrijke stap richting verdere journalistieke professionalisering. Marc Visch zegt daarover: “Met het keurmerk heeft de sector zelf de lat hoog gelegd. Dat is uniek in de journalistieke wereld. Het is schitterend dat deze omroepen nu aan alle vereisten voldoen. De verlening van het keurmerk betekent een erkenning van hun goede werk en de impact die ze in de streek weten te realiseren.”

Passie van OPEN Rotterdam
Bestuursvoorzitter Marianne van den Anker reageert enthousiast: “Wij zijn heel erg trots dat we als eerste van Nederland dit keurmerk hebben verkregen. Het is op zich hard werken, omdat je door dit proces toch ook achter nieuwe en verscherpte eisen komt. Tegelijkertijd was er al sprake van een professionele organisatie bij OPEN Rotterdam. We zijn een unieke team, wij zitten als een van de weinige omroepen zwaar in de haarvaten van de stad en zoveel diversiteit zit er in onze organisatie en in onze nieuwsverhalen.”

“Het is toch ook heel erg Rotterdams en een cliché, maar het is wel waar, wij zijn van het doen en dat maakt OPEN zo bijzonder”, zegt Carolien Dieleman, voorzitter van het PBO.

“Het is bijzonder dat juist de lokale omroepen van Nederland als onderdeel van het publieke bestel, naast het stevig wettelijk ingerichte concessietraject en het wettelijk verplichte controlemechanisme, zich ook committeren aan een keurmerktraject”, zegt Femke Ijsinga-van Boxsel, zakelijk directeur van OPEN Rotterdam.

Over het Keurmerk Nederlandse Streekomroepen
De introductie van het keurmerk maakt de journalistieke kwaliteit en professionaliteit van lokale omroepen inzichtelijk. Het keurmerk stelt objectief toetsbare eisen ten aanzien van onder meer de efficiëntie en het productaanbod, die onafhankelijk worden getoetst door het Keurmerkinstituut.

Streekomroepen die op alle criteria voldoende scoren mogen het Keurmerk Nederlandse Streekomroepen voeren bij hun dienstverlening. Het keurmerk is drie jaar geldig en kent een tussentijdse controle halverwege deze periode.

Onder meer de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW), de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en de Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland (OLON) hebben meegewerkt aan de totstandkoming van het keurmerk.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat