Openlucht opera in het Afrikaanderpark wil buurt verbinden

In het Afrikaanderpark speelt Sheba – Koningin voor een nieuwe tijd, een openlucht opera door World Opera Lab in samenwerking met het Koor op Zuid. “We maken de voorstelling om de verbinding tussen culturen de bewerkstelligen.”

Miranda is artistiek leider en regisseur van de voorstelling. “We werken nu in Rotterdam-Zuid dat is echt een geweldige wijk”, vertelt ze enthousiast. “Wat mij betreft is dit een van de plekken waar de samenleving wordt gebouwd met al die verschillende culturen.” Ze wil daar met deze productie graag een weerspiegeling van geven. “Sheba is een heel geliefd figuur in heel veel verschillende culturen. We proberen met het verhaal een soort van gemeenschappelijke ruimte te maken waar mensen samen kunnen komen.”

“Ze is heel belangrijk geweest voor verschillende volkeren en dat ik dan zo iemand mag spelen vind ik wel heel bijzonder”, vertelt Nyanga over haar rol als Sheba. “Ik hoop eigenlijk dat we meer van dit soort voorstellingen kunnen gaan brengen in meerdere wijken in Rotterdam.”

Priester
Ivan komt zelf ook uit Rotterdam-Zuid en speelt de priester van Salomon. Hij vindt het geweldig dat er buurtbewoners worden betrokken bij de opera. “De mensen kunnen zo een impressie krijgen van wat een opera echt is.” Volgens Ivan is Zuid het hart van Rotterdam: “Het feit dat hier zoiets gebeurt is een verrijking voor ons. Het verhaal van Sheba wordt zo verteld dat we ons allemaal aan kunnen relateren.”

Het Koor op Zuid zingt mee met de voorstelling. Aagje is één van de leden van het koor: “Ik zing een beetje in huis om mijn stembanden een beetje los te maken”, vertelt ze lachend. “We wisten op het allerlaatste moment dat we daar een rolletje in zouden krijgen dus toen was het even oefenen voor ons.”