Oplichters hacken nu ook persoonlijke Whatsapp-accounts

Oplichters hebben een nieuwe manier om je geld af te troggelen via Whatsapp. Via een appje nemen ze jouw account over en nemen contact op met familie, vrienden en zakelijke contacten, die geen idee hebben dat zij niet met jou, maar met een fraudeur appen. 

Medewerkers van de lokale omroep OPEN Rotterdam hebben persoonlijk de grote impact hiervan ervaren, toen ze afgelopen weekend gehackt werden. Oplichters hebben flinke geldbedragen weten te ontfutselen van bekenden van de gehackte medewerkers. 

Een OPEN-medewerker zegt hierover: “Na een appje over een code ontplofte in een paar tellen mijn telefoon. Allemaal bezorgde vrienden die me belden.” Hij besfte snel dat het goed mis was. “Maar ik kon mijn Whatsapp zes uur lang niet in om dit te stoppen. Via de ‘bel mij’ optie lukte het gelukkig iets sneller. Bij een andere collega, ook slachtoffer van dezelfde hack duurde het elf uur. Dit voelt echt heel rot! Vrienden, familie, collega’s zijn hun geld kwijt en er is mij iets ontnomen. De goodwill die deze mensen voor mij hadden. Ik ben al drie dagen kwijt aan puinruimen. Mijn telefoon en apps opschonen en leeghalen, nabellen van gedupeerden en aangifte doen. Vrienden en familie hebben een flinke hoeveelheid geld overgemaakt. Dit ging echt iets te makkelijk!” 

Volgens de politie komt deze nieuwe manier van Whatsappfraude vaker voor. En is het de volgende op een rij, na de truc van mensen die appen dat ze ‘een nieuwe nummer’ hebben. 

Volgens de politie gaan de fraudeurs nu als volgt te werk:  

–       Oplichters hebben al een account van een bekende (bijvoorbeeld een vriend of collega) gehackt

–       Ze proberen nu jouw account te hacken. Ze willen jouw WhatsApp-account installeren op hun eigen telefoon. Om dat te kunnen doen, hebben ze de 6-cijferige verificatiecode nodig. Dit is de code die WhatsApp je stuurt om te verifiëren of jij je account op een andere telefoon wilt installeren.

–       Via het al gehackte account van je vriend sturen ze een bericht met de smoes “Sorry, ik heb per ongeluk de code naar jou gestuurd. Wil je mij de code geven?”

–       Zodra je deze code stuurt, heb je eigenlijk de sleutel naar jouw WhatsApp-account afgegeven.

–       Ze  kunnen nu uit jouw naam berichten sturen naar bekenden van je en om geld vragen, zoals we dat kennen van Vriend in Nood-fraude.

–       Klein detail: ze kunnen alleen zien met wie jij in groepsgesprekken zit, dus geen persoonlijke gesprekken. Deze personen in de groepsgesprekken gaan ze dus ook berichten sturen.

Een woordvoerder van de politie adviseert om dit te voorkomen door nooit je codes met iemand anders te delen, tweestapsverificatie in te schakelen en op het moment dat een bekende appt met het verzoek om geld over te maken nooit te betalen voordat je diegene hebt gebeld of fysiek hebt gesproken. 

En wat te doen als het je dan toch overkomt? De politie drukt op het hart dat het belangrijk is je contacten te waarschuwen en je account weer terug te nemen. “Daarvoor moet je opnieuw inloggen en een verificatiecode aanvragen. Als jij weer inlogt op je telefoon, word je automatisch uitgelogd op andere telefoons. Het kan zijn dat hackers zo slim zijn geweest de code al een paar keer aan te vragen, waardoor je enkele uren moet wachten om weer een verificatiecode aan te vragen.”

Verder adviseert de politie om altijd aangifte te doen. “We kunnen iets alleen maar aanpakken als we weten dat het gebeurt, en op welke schaal. Dus zeker doen!”