Organisatie Rotterdam Swim vraagt Rotterdammers niet naar evenement te komen kijken

Rotterdam Swim gaat dit jaar door, maar vanwege corona op een andere manier dan de voorgaande edities. Zo zijn tijdens het evenement op 29 augustus slechts dertig deelnemers en moeten dranghekken ervoor zorgen dat de toeschouwers niet te dicht bij de zwemmers komen. De organisatie vraagt dan ook om niet te komen kijken naar het evenement.

“We mogen wel toeschouwers toelaten, maar dan moet er gecontroleerd worden op negatieve test bewijzen, moet er een supportersvak gebouwd worden en nog veel meer worden geregeld. Het kost teveel geld”, legt Erik van Loon uit van Stichting Aquarius. En dat kan de organisator er niet bij hebben.

We gaan terug naar 2018 toen er nog wel volop mensen aanwezig waren. Het artikel gaat door onder de video.

Verachtvoudiging van leges
Het is nog maar de vraag of de oudste stad zwemtocht van Rotterdam blijft bestaan. Rotterdam Swim, dreigt kopje onder te gaan omdat vanaf 2021, meer dan 2030 euro moet worden betaald voor een vergunning, in plaats van de gebruikelijke 250 euro. De reden van deze stijging is dat het nu wordt gezien als groot evenement. “Ik snap het niet, want we zijn geen meerdaags evenement zoals de kermis, maar betalen wel evenveel geld”, vertelt Erik. Daarnaast heeft het evenement ook zeker niet evenveel bezoekers of toeschouwers. “Normaal zouden we niet klagen als we dit jaar met meer deelnemers hadden mogen zwemmen. Maar nu komen we uit een bedrag van gemiddeld 200 euro per deelnemer.” In totaal is de organisatie dit jaar rond de zesduizend euro kwijt aan onder andere gemeentelijke belastingen, 1-op-1 veiligheids brigade, een medisch team, dranghekken, promotie en eten en drinken voor de vrijwilligers. “De gemeentelijke belasting alleen al is 2035 euro.”

‘Blijf op afstand’

De organisatie wilde graag toeschouwers bij het evenement hebben, maar weert deze nu door middel van dranghekken: “We hebben besloten om hekken neer te zetten op meer dan vijf meter vanaf de kade zodat het ‘toegangersonvriendelijk’ is”. Volgend jaar is de vijftiende editie. “We wilden het evenement koste wat het kost door laten gaan, zodat we volgend jaar een mooi jubileumfeest kunnen geven”, legt Erik tot slot uit. “Nu even op de blaren zitten, maar hopelijk hebben we volgend jaar meer lucht!”

OPEN Rotterdam is op 29 augustus live op Facebook bij het startschot. Zo hoef jij het niet helemaal te missen! Tune dus op 29 augustus in bij OPEN Rotterdam. Houd onze social media kanalen in de gaten voor een update.