Organisatie Woonopstand: ‘Evaluatie politieoptreden bij woonopstand schiet ernstig tekort’

In reactie op de evaluatie van burgemeester Aboutaleb en de Rotterdamse politie over het optreden van de politie tijdens de Woonopstand op 17 oktober vorig jaar heeft de organisatie van het protest aangegeven niet in gesprek te willen met ‘de driehoek’ (burgemeester, politie en officier van justitie). De evaluatie schiet ‘ernstig tekort’ volgens de organisatie.

Na het optreden van de politie tijdens de Woonopstand in oktober, werd een motie aangenomen door de gemeenteraad om in gesprek te gaan met de burgemeester, politie en de officier van justitie en de organisatie van de woondemonstratie. De burgemeester publiceerde in maart een evaluatie van de politie zelf. De organisatie van de Woonopstand heeft nu aangegeven niet meer in gesprek te willen gaan met de driehoek. Volgens hen wordt er ‘[… ] niet gereflecteerd op hoe het politieoptreden zich verhoudt tot het demonstratierecht’.

Geweld onvermijdbaar
In de evaluatie schrijft de burgemeester dat er meer aandacht voor heldere communicatie tussen verschillende partijen moet komen en ‘de gemeente in de voorbereiding nog strakker de regie op het proces en de planning’ houdt. Ook staat er dat ‘de feiten en omstandigheden op de brug ertoe leidden dat het gebruik van geweld in de ontstane situatie als onvermijdbaar werd ingeschat door de politiemedewerkers’.

Lees meer over het verloop van de woonopstand.

De organisatie van de Woonopstand vindt dat er te weinig is gereflecteerd op het handelen van de politie. ‘De driehoek legt de nadruk op gebrekkige communicatie, zowel intern als met ons, maar laat na om kritisch te kijken naar de rol van eigen keuzes van de politie en hoe die hebben geleid tot escalatie.’ Ook Amnesty International onderschrijft in de verklaring van de organisatie dat de evaluatie weinig zelfreflectie toont. Ook vindt de mensenrechtenorganisatie het zorgelijk dat er geen aandacht is voor het geschonden demonstratierecht van de demonstranten tijdens 17 oktober.

Zorgen demonstratierecht
En juist over het demonstratierecht maakt de organisatie zich zorgen. ‘Deze ‘lessen’ wekken sterk de indruk dat de politie streeft naar nog meer controle en wantrouwen vooraf en tijdens demonstraties, in plaats van dat driehoek uitgaat van vertrouwen en het demonstratierecht vooropstelt’, staat in de verklaring. De organisatie roept de gemeenteraad op om kritisch te oordelen over de afhandeling van de motie ‘evalueren in dialoog’ van de burgemeester.

OPEN Rotterdam gaf live verslag tijdens de woonopstand op 17 oktober.