Oud-Mathenesse in actie voor Oekraïne: Huis van de Wijk overladen met spullen

De oorlog in Oekraïne zorgt ervoor dat in heel Rotterdam acties worden opgezet om slachtoffers te helpen. Ook in Huis van de Wijk ‘De Inloop’ in Oud-Mathenesse zijn deze week de handen uit de mouwen gestoken om Oekraïners een hart onder de riem te steken. Rotterdammers kwamen woensdag massaal naar het pand aan de Bulgaarsestraat om tassen vol slaapzakken, kleding en medicijnen te brengen.

De inzamelingsactie is, in samenwerking met Stichting Oekraïners In Nederland, geörganiseerd door Oksana Savchuk en Teis de Greve. Oksana komt zelf uit Oekraïne en heeft nog veel vrienden en familie daar. Zij woont nu al een tijd samen met Teis in Rotterdam maar denkt veel aan haar geboorteland. Ook Teis vindt het moeilijk om te zien wat er in Oekraine aan de hand is. ‘’Oekraïne is een heel mooi land met veel warme mensen, het is echt heel jammer wat daar nu gebeurt”.

Veel Rotterdammers geven gehoor aan de oproep om spullen te doneren. ‘’Iedereen is heel enthousiast’’ lacht Teis. ‘’Mensen komen soms van heel ver om hier in Oud-Mathenesse spullen af te geven, dat is heel mooi om te zien.’’ Als alle spullen zijn verzameld worden die vervoerd naar een centraal inzamelpunt om gesorteerd en verpakt te worden. “Nadat de spullen in de vrachtwagen zijn geladen rijdt hij nog langs andere centrale afhaalpunten in Nederland. Als de wagen vol is gaat hij de grens over richting Polen en uiteindelijk arriveert hij in Oekraïne.’’ Niet alle spullen zullen Oekraïne halen. Een deel van het ingezamelde materiaal blijft in het grensgebied voor de vluchtelingenstroom uit Oekraïne.