Oude panden in Rotterdam worden omgetoverd tot woning

In Rotterdam is veel leegstand, maar daar wordt wat aan gedaan. Oude panden worden omgetoverd tot kleine appartementen voor starters en studenten. Het nieuwste pand wat wordt verbouwd, staat naast Rotterdam Centraal. Daarin zullen 42 nieuwe woningen worden gerealiseerd.

Vastgoedbedrijf Accresco is gespecialiseerd in het omtoveren van leegstaande panden. Eén van deze panden is het voormalige Belasting- en Douanekantoor bij de Euromast. Het pand stond al zo’n 15 jaar leeg, omdat het niet meer voldeed aan de huidige eisen van een kantoorpand. De kantoortuinen werden omgebouwd tot moderne woningen. Boven op het pand werden penthouses gebouwd, waar de bewoners kunnen genieten van het uitzicht op de Euromast.

Eén van de andere panden die verbouwd is, is een voormalig klooster bij het Marconiplein. Van 1950 tot 2012 woonden broeders in het het klooster. Het pand stond daarna leeg en werd ook omgetoverd tot moderne woonplek. Het karakter van het pand werd behouden. De oude vloeren en het glas in lood zitten nog in het gebouw. Aan het pand zit een tuin vast waar de bewoners vorige maand nog zijn samengekomen voor een barbecue. In het pand is dus een samenhorigheid onder de bewoners ontstaan.

Dat er zo veel panden leeg staan in Rotterdam is volgens wethouder Schneider te wijten aan de geschiedenis van de stad: “Er hebben heel veel kantoorpanden gestaan en er staan nog steeds kantoorpanden die leeg staan. Als bedrijven een kantoorruimte zoeken, zoeken ze een ander kantoortype dan de oudere kantoorruimtes bieden. Dan moet je kijken wat je kan met die ruimte kunt doen en één van de mogelijkheden is het transformeren naar woningen.”