Oudste woonboerderij van Rozenburg staat te koop

Aan de Emmastraat in Rozenburg staat een bijzonder pand te koop. Het gaat om een historische woonboerderij, gebouwd in 1700 en heeft een vraagprijs van 795.000 euro. Het pand is al jaren niet onderhouden en heeft een behoorlijke opknapbeurt nodig. “Het is een van de oudste bestaande woonhuizen in Rozenburg”, aldus oud burgemeester van Rozenburg, Ria de Sutter.

Voor Ria de Sutter is de woonboerderij erg belangrijk. “Het is een van de oudste bestaande woonhuizen in Rozenburg. Met de tijd zijn veel van deze huizen gesloopt.” De grond waar de boerderij op gebouwd is, moet nog onderzocht worden. Volgens De Sutter is er van alles mee gebeurd en er is nog geen schonegrondverklaring. De Sutter hoopt dat de nieuwe koper de boerderij open gaat stellen als zaalruimte. “Er is in Rozenburg een groot tekort aan zaalruimte. Hierdoor komen bijvoorbeeld sportclubs op straat te staan.”

Een enthousiaste groep bewoners van Rozenburg, waaronder Leo Boer, hebben er in 2015 voor gezorgd dat de boerderij een gemeentelijk monument is geworden. Ook hij ziet dat de staat van de boerderij door het gebrek aan onderhoud slecht is. Toch ziet hij potentie in het pand. “De boerderij is vervallen, maar het is doordat het is gebouwd op een binnendijk wel keurig blijven staan. Het pand kan opgedeeld worden in drie delen die door de koper verhuurd of verkocht kunnen worden.”

Vijftig jaar geleden heeft Willem Boon op de boerderij gewerkt. Hier werkte hij aan landbouwvoertuigen. “Rozenburg was toen die tijd nog een echte agrarische gemeente. Dit veranderde tijdens de industrialisatie in de jaren ’60”, vertelt Boon. Willem Boon vindt het erg jammer dat de boerderij door het gebrek aan onderhoud er op deze manier bij staat. “Deze plek betekent veel voor Rozenburg en is eeuwen oud. Ik hoop dat de nieuwe kopers het renoveren, zodat het vanuit het verleden het oude is en dat het ook voor de toekomst iets moois wordt met de herinnering van toen.”