Over het Hofbogenpark komt straks een kabbelend beekje dat goed is voor dieren én mensen

In 2025 moet het gebeuren, de aanleg van het Hofbogenpark. Maike van Stiphout en Fred Booy, zijn samen met hun bureau DS Landschapsarchitecten, verantwoordelijk voor de flora en fauna op het toekomstige dak. “Ik denk dat het een fijne plek wordt om rustig te zitten, maar ook een plek om je kindje mee te nemen en te laten spelen in het water”, vertelt Maike.

Naast menselijke dieren wordt het park ook gemaakt voor vijf specifieke andere dieren; De egel, de vleermuis, de dagpauwoog, de pad en de mus. ,,Dit zijn dieren die heel goed kunnen leven in een omgeving met andere dieren’’, vertelt Maike. Dit betekent dat met het aantrekken van bijvoorbeeld bepaalde insecten of slakken, de omgeving automatisch aantrekkelijk wordt voor die vijf dieren.

Marjolein Moeijes woont vlak naast de hofbogen en kan niet wachten tot het park er ligt. Dat het park precies ter hoogte van haar ramen komt vindt ze niet erg: “Ik hou wel van gezelligheid. Het lijkt me ook leuk om zo meer mensen uit de buurt te ontmoeten”, geeft ze aan.

Marjolein is fervent natuurliefhebber en voorstander van meer natuur in de stad. Ze heeft de definitieve plannen voor het park al goed doorgenomen en is erg te spreken over bijvoorbeeld de groene trappetjes voor dieren; beplante stukken naast de trappen voor mensen, waardoor bijvoorbeeld egels hun weg naar boven kunnen vinden.

Fred houdt zich meer bezig met de begroeiing op het dak. Het is namelijk best een uitdaging, zo’n park op een dak. Bepaalde plantensoorten, zoals bijvoorbeeld riet, zijn niet goed voor een dak omdat hun wortels door het dak heen kunnen groeien. Ook hoge bomen kunnen niet geplaatst worden. De bodem is namelijk niet dik genoeg om de bomen goed te laten wortelen, waardoor ze makkelijk kunnen omwaaien. ,,We kunnen wel heesters planten. Die kunnen dat wel aan. Maar we maken ook dankbaar gebruik van de grote bomen die al naast de hofbogen staan. Dat mogen er wat ons betreft wel meer worden’’, meent Fred.

Het ontwerp voor het park is een samenwerking van DS Landschapsarchitecten met de Urbanisten, die zich vooral met het ontwerp en de bewatering bezig houden en de Dakdokters, die het 2 kilometer lange dak geschikt moeten maken voor dit project.

OPEN over de Bogen
Het staat er al jaren min of meer ongebruikt bij, het dak van de Hofbogen. Maar daar komt verandering in. In 2025 start de aanleg van het park en eind 2027 moet het klaar zijn. Voordat het zover is, zorgen het O. Festival for Opera. Music. Theatre. in samenwerking met de Rotterdamse Dakendagen ervoor dat je vanaf 17 mei nog een keer over de bogen kan. Speciaal voor Over de Bogen componeert kunstenaarsduo Strijbos & Van Rijswijk nieuwe muziek en zang met verhalen van de buurtbewoners rondom de Hofbogen, opgetekend door Merel Smitt en naar tekst vertaald door Corinne Heyrman. In de serie OPEN over de Bogen lichten wij een paar van deze verhalen uit. Deze serie is mede mogelijk gemaakt door O. Festival for Opera. Music. Theatre. en de Rotterdamse Dakendagen.

De productie wordt onder redactionele verantwoordelijkheid van OPEN Rotterdam gerealiseerd. De opdrachtgever heeft geen invloed op de inhoud.