Overdracht erfpacht aan recreanten Hoek van Holland stapje dichterbij: ‘Dit is fantastisch’

De overdracht van de erfpacht van de gemeente aan de recreanten op Recreatieoord Hoek van Holland is een stukje dichterbij. Er zijn namelijk geen reacties van andere partijen op het kopen van Recreatieoord Hoek van Holland. Hiermee is er een grote belemmering verdwenen volgens de Coöperatieve Vereniging ONS Recreatieoord (bestaande uit de huidige recreanten) die het graag wil overnemen. “Dit is fantastisch”.

“Goed en positief nieuws”, vertelt Yoek Kauwenhoven. Hij is woordvoerder namens de vereniging en volgens hem bespaart dit besluit veel tijd. “Stel er had wel iemand gereageerd, dan had daar eerst over gepraat moeten worden.” Er kan nu met de vereniging gepraat worden over de inhoud en het verdere verloop van de overdracht.

Wat is een ‘Didam-arrest’?
De overdracht van de erfpacht aan de Coöperatieve Vereniging ONS Recreatieoord kent een lange aanloop. “We horen al een jaar dat het niet kan vanwege het zogenoemde Didam-arrest”, vertelt Yoek. Dit ‘Didam-arrest’ is een uitspraak van de Hoge Raad die zegt dat gemeenten niet zomaar een stuk grond kunnen gunnen aan een partij. Bijvoorbeeld Roompot in het geval van het recreatieoord. Gemeenten moeten dit eerst aankondigen en zo iedereen een gelijke kans geven.

De strijd om het recreatieoord is al zeker twee jaar bezig. In januari van dit jaar werd al bekend dat de recreanten een langdurige verblijfsgarantie krijgen. Het is pittig, maar zeker ook leerzaam voor Kauwenhoven. Hij heeft er zelf een huisje en doet vanaf het begin af aan de woordvoering van de recreanten. Hij verwacht heel volgend jaar nog wel bezig te zijn met het overdragen van het park aan de recreanten.

De slag om de houten kampeerstad
Aan het begin dit jaar publiceerde OPEN de podcastserie ‘De Slag om de Houten Kampeerstad’, over de strijd van de recreanten tegen de overname van het recreatieoord. Podcastmakers Suzanne Streefland en Sandra van Steen brachten een jaar door met recreanten. In vijf afleveringen van hun podcast volgen ze hun acties tegen de verroompotterisering én hoe ze om het hardst genieten in De Houten Kampeerstad aan Zee.

Hieronder luister je de eerste aflevering en de hele serie vind je hier!