Paarden in de spotlight bij topsportevenement CHIO Rotterdam In Kralingse Bos

CHIO Rotterdam, het enige Nederlandse hippische topsportevenement, is terug in het Kralingse Bos van 23 tot en met 26 juni. Met een historie van 72 jaar spring- en dressuursport van het hoogste niveau, is CHIO bovendien ook het oudste topsportevenement van Rotterdam. Maar, hoe komt paard op dat niveau?

‘‘De charme van deze wedstrijd is dat het dichtbij een grote stad is en het zich bevindt in een parkachtige omgeving, dat maakt het heel speciaal’’, aldus bondscoach dressuurruiters Alex van Silfhout.‘‘Ik ben dit vak gaan doen, omdat ik van paarden houd. Dus, als je dan meer kan doen zoals sport dan alleen deze dieren hebben, dan denk ik dat je dubbel rijk bent als mens’’, voegt Alex toe.

Drievoudig olympisch kampioen en trainster Anky van Grunsven legt uit dat het trainen van de paarden begint rond 3 jaar oud. Dat bouw je langzaam op een speelse manier uit tot op het niveau wat er bij CHIO wordt gelopen. De paarden hier zijn tussen de 9 en 11 jaar oud. ‘‘Er zijn natuurlijk ook paarden die niet kunnen dressuren, maar die wel goed zijn in de springring. Net als mensen, de een is goed in voetbal, de andere in turnen’’, voegt van Grunsven toe.

Het is belangrijk dat de paarden plezier hebben in wat ze doen. ‘‘Paarden zijn niet alleen een gebruiksvoorwerp waarmee de ruiters kunnen presteren, het is ook de maatje en beste vriend’’, aldus bondscoach Alex. Een goede verzorging komt daar dan bij kijken. Ricky Lievaart is groom van paard Eastpoint en legt kort uit hoe de paarden worden verzorgd. ‘‘De dag begint natuurlijk met eten, daarna wordt ze geborsteld en ingevlochten en vervolgens gaat ze trainen en gaat ze lekker de ring in.’’