Paarden Landtong Rozenburg worden niet geslacht

Het zag er niet goed uit voor twee konikpaarden van de kudde op Landtong Rozenburg: de kudde wordt te groot zij zouden geslacht worden. In plaats daarvan verhuist nu de gehele kudde naar Spanje.

Kuddebeheerder Tanja de Bode had de dieren die herplaatst moesten worden al uitgekozen. Voor het behoud van het terrein en de kudde, zouden de twee afwijkende dieren (een met een vlek, een met een andere kleur) moeten verdwijnen, met als uiterste oplossing het slachthuis. Nu is er een andere oplossing gevonden: niet alleen de twee afwijkende konikpaarden verhuizen naar een andere plek, de hele kudde verhuist mee. Naar Zuid-Spanje.

Voor de kudde is het belangrijk om bij elkaar te blijven, zeker als ze zo’n eind verhuizen. Paarden zijn namelijk echte familiedieren met een strakke hiërarchie. Het geld voor die verhuizing, zo’n € 5.000,-, moet nog bij elkaar worden gezocht, maar dat zal volgens Tanja geen groot probleem opleveren. De paarden verhuizen van een gebied van 60 hectare in Rozenburg naar een gebied van 200.000 hectare in Spanje.